Dostupni linkovi

Ivo Josipović u Ahmićima i Križančevu selu: Da se zločini ne ponove


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović boravio je u BiH 14. i 15. aprila. U Sarajevu je osudio Tuđmanovu politiku podjele Bosne, a u Ahmićima i Križančevu selu, u srednjoj Bosni, poklonio se žrtvama. Ukupno 116 Bošnjaka i 77 vojnika i hrvatskih civila koji su ubijeni tokom rata protiv BiH. Ovo je prvi put da jedan hrvatski zvaničnik obilazi mjesta stradanja i Bošnjaka i Hrvata u BiH, ali i prvi put da su predstavnici vjerskih zajednica i političari iz oba naroda došli zajednički na mjesta stradanja.

Josipović u Ahmićima nije razgovarao sa novinarima. Kratko je popričao sa stanovnicima sela i predstavnicima udruženja žrtava. Među njima bio je i predsjednik Udruženja građana žrtava rata Ahmići 16. april Elvedin Kermo:

„Bilo kakvo izvinjenje u Ahmićima ne može vratiti naše žrtve, ali samu vašu posjetu mi doživljavamo jednim vidom izvinjenja i željom da se nikada i nikome ovakvo zlo koje se desilo u Ahmićima ne ponovi. Hvala vam.“


Josipović: Hvala vama. I zaista vjerujem da više nikad, nikad neće biti ovakvih događaja. Ovdje su svi narodi strašno propatili i zavrjeđuju jednu dobru budućnost.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović posjetio je Ahmiće dan uoči sedamnaeste godišnjice zločina u tom selu, za koji je Haški tribunal osudio bivšeg potpredsjednika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Darija Kordića na 25 godina zatvora. Ratni komandant Operativne zone HVO-a za centralnu Bosnu, general Tihomir Blaškić u prvostepenom postupku osuđen je na 45 godina zatvora za ovaj i druge zločine u srednjoj Bosni, ali mu je kazna nakon žalbenog postupka smanjena na devet godina. Ratni komandant vojne policije HVO-a u srednjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su učestvovali u napadu na Ahmiće, osuđeni su u Hagu na 18, odnosno 12 godina zatvora. Na 10 godina zatvora u Hagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu.

Sedamnaest godina nakon zločina mještani Ahmića dočekali su hrvatskog predsjednika sa nadom da, kako kažu, ta zemlja okreće potpuno novu stranicu odnosa prema BiH. Ismet Pezer, stanovnik Ahmića, priča o komšijama Hrvatima od kojih su neki već procesuirani i odslužili kazne u Hagu:

“Mi imamo ovdje komšija, pet-šest, koji su bili u Hagu, neki su osuđeni, neki su oslobođeni. Ali nemamo ništa od toga ako onaj prav zdrav leži u Hagu u zatvoru, a ubica se šeta. Nama je stalo da se stvarno pravi zločinac nađe i da se on osudi.”

Zaboravljeni


Nakon Ahmića predsjednik Hrvatske Ivo Josipović položio je cvijeće na spomenik stradalim Hrvatima u obližnjem Križančevu selu. U tom selu 22. decembra 1993. godine pripadnici Armije RBiH ubili su 77 hrvatskih civila. Do sada niko nije procesuiran za ovaj zločin. Predsjednik Hrvatske ponovio je šta je poruka njegove posjete mjestima stradanja:

„Bio sam u Ahmićima, evo i ovdje u Križančevu selu odati počast žrtvama sa porukom da se ovako strašna djela više nikada ne ponove. Veliko mi je ohrabrenje da su danas sa mnom bile vjerske vođe, da su ovdje bili istaknuti političari oba naroda, bez obzira na stranačku pripadnost. Svi smo se ovdje ujedinili u jednoj ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i da kažemo - nikada više.“

Mještani Križančeva sela gdje su, kako kažu, baš kao i u Ahmićima komšije ubijale komšije danas se osjećaju zaboravljenim od svih. Stoga su i oni posjetu hrvatskog predsjednika doživjeli kao prvi korak ka poboljšanju odnosa među Hrvatima i Bošnjacima u srednjoj Bosni. Govori Dragica Križanac iz ovog sela:

„Ja se nadam da će biti bolje, barem što se tiče od svih vlasti, jer najmanje se spominjemo. Niko ili slabo govori o tome. Ja ne znam što, ali žalosno je.“

Stratišta Bošnjaka i Hrvata u srednjoj Bosni su prvi put zajednički obišle delegacije sastavljene od predstavnika i bošnjačkog i hrvatskog naroda. Među njima bili su i čelnici vjerskih zajednica.

*****

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Mučno je svjedočiti o zločinima
Konačno počela svjedočenja na suđenju Karadžiću
Politčke manipulacije ubistvom Avde Palića
Petnaest godina od strašnog ubistva mladih u Tuzli
Pravne zavrzlame slučaja Ganić


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG