Dostupni linkovi

Ubistva u Kravici: Ivanović neće odgovarati za genocid


Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Sud i Tužilaštvo BiH, foto: Midhat Poturović
Iako je dobio 13 godina zatvora za sudjelovanje u ubistvu 1000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi ’Kravica’ Željko Ivanović neće odgovarati za genocid za šta ga je teretilo Tužilaštvo BiH.

Nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) osuđen je za zločin protiv čovječnosti.

“Željko Ivanović je istog dana stao u polukrug iz kojeg je otvarana vatra na zarobljenike, a zatim je izašao iz polukruga i pošao iza skladiša u namjeri da onemogući bijeg zarobljenika sa stražnje strane skladišta. Istovremeno, ostali pripadnici Drugog odreda s prednje strane skladišta usmrtili su većinu zarobljenih muškaraca”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sudsko vijeće ocijenilo je da je Ivanović, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ne genocid, kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH.

Sudija Samardžić je obrazložio da je “za kvalifikaciju genocida potrebno je dokazati posebnu genocidnu namjeru, što tokom suđenja Ivanoviću nije dokazano, jer je Ivanović bio obični policajac i nije mogao donositi odluke.’’

Odbrana Ivanovića tvrdila je tokom suđenja da optuženi nije bio na mjestu događaja. Advokat Mithat Kočo obrazložio je to ovako:

’’Presudom je oglašen krivim, ne za ono što mu je optužnica stavila na teret, jer je Sud, koristeći jedno zakonsko pravilo da pravna kvalifikacija iz optužnog akta ne veže sud, proglasio ga krivim samo kao učesnika u tom događaju. Mi smo tokom trajanja cijele odbrane tvrdili da on nije bio tu. Sud je prihvatio iskaze jednog zaštićenog svjedoka I 3.’

Razočarenje žrtava

Na konstataciju RSE da osim tog svjedoka sudija je rekao još dva imena ljudi koji su iz iste jedinice i koji su potvrdili da je Ivanović ipak bio na mjestu događaja, Kočo kaže:

’’Tačno je da je to predsjednik Vijeća rekao, međutim ja smatram da se iz tih iskaza ne može izvesti takav zaključak s obzirom na niz dokaza koje je odbrana izvela u tvrdnji da Ivanović objektivno nije bio prisutan tom događaju.’’

“Sud nije dokazao da je optuženi lično ubio ijednu osobu, ali je utvrđeno da je bio na mjestu pogubljenja," kazao je sudija Samardžić navodeći da su tri svjedoka tokom suđenja potvrdila da je bio prisutan.

Predsjednica Udruženja ’Žene Podrinja’ Šuhra Sinanović izgubila je muža Muriza u skladištu u Kravici. Razočarana je što 17 godina od tada zločince još ne stiže pravda.

’’Manjina je naređivala, većina je ubijala, a svi su tolerisali. Znači, ne može se reći da je on nijemo posmatrao šta rade sa tih ljudi. Morao je učestvovati. I treba procesuirati sve; i one koji su dovozili, odvozili tijela, koji su naređivali, koji su ubijali, to je sve trebalo tako uzeti u obzir, a inače je kazna mala, ali bez obzira u njegovom dosijeu će pisati doživotno da je on ratni zločinac’’, kazala je Sinanović.

Ivanović ostaje u pritvoru, a odbrana je najavila žalbu na presudu.
XS
SM
MD
LG