Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove istrage za zločine kod Zvornika


(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnijelo je zahtev za provođenje istrage protiv šest osoba koje se sumnjiče da su u selima u bh. opštini Zvornik, 1992. godine, počinili ratni zločin.

Pet osoba je uhapšeno u Srbiji sredinom sedmice, a šesti se već nalazi na odsluženju kazne za ratni zločin nad muslimanima u Sjeverinu. Optuženi se terete da su 11. jula 1992. godine ubili najmanje 23 civila romske nacionalnosti, silovali i zlostavljali žene, što je prvi put da beogradsko Tužilaštvo podiže tužbe za silovanje i za zločine nad Romima.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, iznosi za naš program detalje o hapšenju osoba u Srbiji za silovanja u istočnoj Bosni, inače poprištu najstrašnijih zločina tokom rata u BiH:

“Navešću vam samo jedan deo iz našeg zahteva: u selima Malešić, Petkovci i Drinjača izdvojene su tri žene koje se zadržavaju u kući, najmanje 22 civila se odvoze, tokom noći se pojedinačno se ubijaju iz vatrenog oružja i noževima. Osumnjičeni sa vraćaju u selo Malešić gde oštećene žene svakodnevno siluju.”


Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo koji je i podneo pre nešto više od godinu dana krivične prijave za ovaj zločin, kaže za RSE:

“Prema našim podacima, pripadnici određenih političkih stranaka - pripadnici Srpske radikalne stranke, Srpskog četiničkog pokreta, od kojih su neki imali i visoke pozicije, u to vreme veoma popularne i važne, kao što su četnički vojvode, su u istočnoj Bosni vrlo organizovano došli iz Srbije, učestvovali u raznim operacijama koje su se odnosile na ubijanja civila i da su pritom u selu Skočići počinili stravične zločine prema romskim civilima koji nisu uspeli da izbegnu selo.”


Nataša Kandić dalje objašnjava da je ovo veoma važan predmet jer se, između ostalog, radi i o prvom procesuiranju zločina nad Romima, ne samo o ubijanju već i:

„silovanju, zatim korišćenju tih romskih devojaka za obavljanje kućnih, fizičkih poslova, znači potpuno njihovo porobljavanje, zatim uzimanje tih devojaka kao da su ropkinje. I javnost će imati prilike da čuje najužasnije stvari koje se mogu dogoditi nekima koji su potpuno nezaštićeni.“


Nije to, precizira naša sagovornica, slučaj samo sa Romkinjama iz istočne Bosne. To je rađeno i sa mladim mulsimankama. O tome javnost malo zna, to je i dalje duboko skriveno, kaže Nataša Kandić i iznosi jedan takav primer:

„Imamo npr. podatak da jedan od pripadnika Crvenih beretki, zvani Crni, iz Bosanskog Šamca doveo jednu veoma poznatu, mladu mulsimanku, iz poznate porodice, i da je ona posle nekoliko godina uspela da pobegne iz te kuće zahvaljujući pomoći sestre od tog pripadnika Crvenih beretki.“


RSE: Znači, držana je ovde u Srbiji?

Kandić: Jeste, držana je u jednom ropskom položaju.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Nametanjem branioca spriječena opstrukcija suđenja

Zašto Karadžić opstruira sud?

Ratna zločinka dočekana kao Madona

Predstavljen bosanski atlas ratnih zločina


* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG