Dostupni linkovi

Karadžić ustrajava u tvrdnjama da Srbi nisu gađali civile


Martin Bell na suđenju Karadžiću
Martin Bell na suđenju Karadžiću
Haško suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je protekle sedmice svjedočenjem Martina Bella, britanskog izvjestitelja BBC-a koji je pokrivao događanja u BiH od početka rata do Daytonskog sporazuma.

Kao svjedok tužilaštva Bell je ispričao sudu kako je u Sarajevu vidio snajpersko djelovanje po civilima, kao i napade aviobombama, te minobacačima.

„U Sarajevu su se događala dva rata. Jedan oko linija sukoba različitih zaraćenih strana, dok se drugi manifestirao gađanjem prenatrpanog grada punog civila“, opisao je bivši novinar BBC-a Bell osporavajući teze optuženog Karadžića kako je grad bio pun vojnih ciljeva što ga je činilo legitimnom metom napada. Riječima sudskog prevoditelja:

„Iz vlastitog iskustva znam da sam pogođen minobacačkom granatom u stražnjem dijelu Kasarne Maršal Tito, i u tom trenutku oko mene nije bilo ni teškog ni lakog oružja bilo gdje. Možda mogu skrenuti pažnju vijeća na film prikazan jučer kada je snajper gađao ljude koji su nosili vodu. Ni tamo nije bilo oružja.“

Karadžić je tijekom dužeg unakrsnog ispitivanja Bella nekoliko puta ustvrdio kako je pucano ciljano po položajima Armije BiH u gradu, a ne po civilima. Svjedok se ni s time nije složio:

„Doktore Karadžiću, dio vatre je svakako bio usmjeren na vojne objekte, i vjerujem da ona vatra koja se vidi u ovom snimku, koju sam mogao da vidim svake noći u toku četiri mjeseca, bila usmjerena na položaje koji su se nalazili na frontu. Ali, također je bilo i snajperskih i minobacačkih dejstava – i bilo da su civili predstavljali metu ili ne, svakako su bili pogođeni. I u tom smislu vatra je bila neselektivna.“


Svjedočenje o Markalama


Almir Begić tokom svjedočenja
Nakon bivšeg ratnog izvjestitelja Bella, haško tužiteljstvo je izvelo Almira Begića koji je sudu ispričao kako mu je otac Ćamil poginuo u prvom masakru na Markalama, 5. veljače 1994. godine, te potvrdio da je proteza noge s video snimaka neposredno nakon incidenta pripadala njegovom ocu.

U izjavi svjedoka Begića datoj Haškom sudu stoji kako je bio užasnut i šokiran kada je optuženi Karadžić u uvodnoj riječi svog suđenja ustvrdio kako je proteza njegovog oca podmetnuta, a da su na deseci žrtava i ranjenih bili, zapravo, plastične lutke.

Sada se Begić suočio s optuženim koji ga je vidno uznemirio uzastupnim tvrdnjama da je jedan od najgorih incidenata pogibije većeg broja Sarajlija isceniran. Karadžić je više puta puštao video snimak neposredno nakon eksplozije minobacačke granate, te svjedoka ispitivao o navodnim nelogičnostima:

„Da li ste primetile da se na filmu ova proteza nalazi na nekoliko mesta? Nalazi se u prolazu, nalazi se ispod stola u jednom položaju, nalazi se ispod stola u drugom položaju, zatim je bacaju, zatim je vraćaju, je li tako?


Begić
: Časni sude, gledao sam više od 50 puta sve ove snimke, nažalost, 16 godina. Prilikom masakra proteza se vidi na jednom mjestu. Tačno na tom mjestu mislim da je poginuo otac. Kasnije se proteza vidi nekih pola metra pod stolom. Pa valjda je logično, kad pogine 60, 70 ljudi i 200 ranjenih, da se tuda prolazi - znači da je neko tu protezu gurnuo pod taj sto, Karadžiću?

Karadžić ponavljao tvrdnje o gađanju civila


Iza Begića kao sljedeći svjedok tužiteljstva iskaz je dao preko video linka Thorbjorn Overgard, major norveškog zrakoplovstva, koji je u vrijeme opsade Sarajeva bio pripadnik mirovnih snaga radeći uviđaje incidenata gađanja civila.

Tijekom unakrsnog ispitivanja optuženi Karadžić je želio ukazati kako mnogi civili, čija su imena u optužnici protiv njega, nisu namjerno gađani već da su stradali od unakrsne vatre s linija sukoba u gradu:

„Gospodine majore, ono što ja hoću da kažem je da razlikujemo snajpersko delovanje prema određenom licu od vatre o kojoj vi govorite. Slažete li se da nemamo dokaz da je ovo bio snajperski hitac?“

Overgard: To je tačno. Mogla je to biti posljedica pucnjave po području - i to je također utvrđeno i tokom istrage da je ona pogađena, ne da je pogođena iz snajpera. Ali riječ je o civilnom licu koje je pogođeno. Dakle, neko je svakako povukao obarač.

Karadžić
: Hvala. Ali civilnom licu koje se kretalo u zoni koja je pod vatrom, je li tako?

Suđenje se nastavlja iza zimskih praznika, 13. siječnja 2011., izvođenjem novog svjedoka haške optužbe koja će nakon izvođenja dokaza za teror nad sarajevskim civilima početi s izvođenjem dokaza za preostale optužbe - genocid u više BiH općina, te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde:
Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG