Dostupni linkovi

Na suđenju Karadžiću svjedočio policijski insajder Davidović


Radovan Karadžić i Željko Ražnatović Arkan, oktobar 1995.
Protekli tjedan haško suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću obilježilo je višednevno svjedočenje policijskog insajdera Milorada Davidovića, predratnog načelnika Sekretarijata unutarnjih poslova u Bijeljini.

Davidović je kao bivši inspektor saveznog SUP-a Jugoslavije u proljeće 1992. godine dobio zadatak da pomogne formiranje MUP-a Republike Srpske, obuči jedinice za specijalne namjene, a kasnije da uhiti pripadnike paravojnih formacija.

Kao visoki policijski insajder, tužiteljstvu je opisao politiku sistematskog protjerivanja civila nesrpske nacionalnosti s područja više općina, poput Sarajeva, Brčkog, Zvornika i Bijeljine.
„Karadžić je tražio da svi oni koji se žele boriti za Republiku Srpsku dođu u Bosnu“, izjavio je svjedok Davidović

„Karadžić je tražio da svi oni koji se žele boriti za Republiku Srpsku dođu u Bosnu“, izjavio je svjedok Davidović, opisujući kako je cijeli vojno-politički vrh bosanskih Srba javno pozivao dobrovoljce koji su, prema optužnici, odgovorni za brojne zločine tijekom rata:

«Ja sam to čuo u više navrata, ne samo od jednog lica nego od više lica. I od vojnih lica i od civilne vlasti. Sad kad bih se pojedinačno podsjećao, o tome sam informisan i od strane Miće Stanišića i od strane njegovih pomoćnika, saradnika, vojnih lica koji su bili u to vreme, pukovnika Ilića, komandanta korpusa, i u niz drugih razgovora koje sam imao sa ljudima. To je bila manje-više opštepoznata stvar. Nije to ništa bilo tajno da se nije znalo, niti se to prikrivalo.»

Tužiteljica Uertz - Retzlaff je tijekom glavnog ispitivanja Davidovića prikazala nekoliko video snimaka koji pokazaju politički vrh bosanskih Srba zajedno sa zapovjednicima spornih formacija.

Karažić i Arkan

Poput, primjerice, svečano postrojavanje paravojne formacije Željka Ražnjatovića, zvanog Arkan, nakon što su srpske snage zauzele Bijeljinu 1992. godine. Obraćanje optuženog Karadžića Arkanu i pripadnicima Srpske dobrovoljačke garde:

«Ja vam se duboko zahvaljujem i čestitam vam i nadam se da ćemo se sretati u miru, a vi ćete biti uvijek dragi gosti u srcima ljudi koje ste branili i odbranili. Hvala vam.»

Svjedok Milorad Davidović u Haškom tribunalu
Arkan: Gospodine predsjedniče, u ime Srpske dobrovoljačke garde želim da vam kažem

Optuženi je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao osporiti vjerodostojnost svjedoka koji je nastavio opisivati detalje i okolnosti organiziranog protjerivanja nesrpskog stanovništva iz više bosanskohercegovačkih općina.

Dok je u glavnom ispitivanju tužiteljstvo pokazalo kako su Željko Ražnjatović zvan Akrkan i njegove snage bili dobrodošli u Bijeljini koju su zauzeli zajedno s ostalim srpskim snagama, lokalni SDS je s druge strane tražio da se Davidović, koji je po nalogu SUP-a iz Beograda uhićivao paravojne formacije polovicom 1992.godine, protjera iz općine.

S druge strane Karadžić je ustvrdio kako je želio spriječiti paravojne jedinice u kriminalnim aktivnostima, prezentirajući svoje brojne govore u kojima se osvrće na kriminalce i potrebu njihovog zaustavljanja.

Davidović mu je odgovorio kako su te njegove izjave bile date samo pod pritiskom međunarodne javnosti, dok se s praksom zločina i pljačke nastavilo tijekom cijelog rata.

Nakon svjedočenja Davidovića, čiji je iskaz okončan nakon pet dana, u petak je suđenje Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine u više općina u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina, nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka haške optužbe.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG