Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Nalog suda Venecueli


Alfonso de Santiago u sudnici, 10. svibanj 2011
Alfonso de Santiago u sudnici, 10. svibanj 2011
Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nakratko se vratio u hašku sudnicu iz pritvora na raspravu u vezi njegovog zahtjeva za dostavljanjem dokumenata relevantnih za ispitivanje venecuelanskog diplomate Diega Arrie kao svjedoka, odnosno o zahtjevu da se Ujedinjenim narodima i Venecueli izdaju obavezujući nalozi da to učine. Tijekom rasprave venecuelanski predstavnici su izjavili kako se počelo raditi na pronalasku dokumenata.

Traženi materijal će biti dostavljnen u roku od tri do pet mjeseci prema delegaciji Venecuele, čiji je Arria bio veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, te je predsjedao Vijećem sigurnosti UN-a u vrijeme srebreničke krize u proljeće 1993. godine, kada je usvojena rezolucija o takozvanim „zaštićenim zonama“.

„Kao što je Venecuela rekla u svojoj izjavi, u ovom trenutku Venecuela je počela proces koordinacije s UN-om kako bi pronašla te dokumente. Mislimo da je proces podijeljen u tri faze - pretraživanje, kompilacija i analiza dokumenata. Vjerujemo da je tri do pet mjeseci potreban period da se ti dokumenti dostave“, kazao je direktor odjela za multilateralne ugovore Ministarstva vanjskih poslova Venecuele Alfonso de Santiago.

Podsjetimo, nakon što je Karadžić zatražio da mu Ujedinjeni narodi dostave prepisku veleposlanika Arria-e iz tog vremena, iz UN-a su u studenom prošle godine odvratili da bi, prema dosadašnjoj praksi i povjerljivosti, dokumente trebalo tražiti direktno od Venecuele.

Očekuje se odgovor
Venecuele

Venecuelanske vlasti su nakon toga u prosincu prošle godine odgovorile sudskom vijeću da se dokumenti traže, te da oni mogu utjecati na sigurnosna pitanja. Kako do sada nije ništa drugo poslano u Den Haag, suci su zakazali raspravu po članku 54 Bis pravilnika suda ,na koju su pozvani predstavnici Venecuele.

Sudac O Gon Kwon, 10. svibanj 2011
Predsjedavajući sudac O Gon Kwon na raspravi im je iznio svoja očekivanja:

„U najmanju ruku očekujemo da Venecuela odgovori i podnese izvještaj do 10. 10. (ove godine) i pored toga očekujemo da venecuelanske vlasti, što je moguće brže, ubrzaju postupak tako da mogu podnijeti svoj izvještaj do 10. rujna, a to je za četiri mjeseca.“

Arria bi kao svjedok tužiteljstva trebao svjedočiti o situaciji u Srebrenici i ratnim okolnostima u Bosni i Hercegovini 1993. godine, a optuženi Karadžić bi se htio poslužiti tijekom unakrsnog ispitivanja njegovom prepiskom iz spornog vremena, koja je pohranjena u UN-u. Sudac O Gon Kwon je odredio rokove kojih bi se Venecuela trebala pridržavati pri nalaženju spomenutog:

„Ali ako podnošenje tog izvještaja nije moguće za četiri mjeseca, onda Venecuela treba podnijeti izvještaj o tome 15. kolovoza (ove godine). Mislim da se o tome možemo složiti?“


"Da, mi ćemo postupiti po vašem zahtjevu"
, potvrdio je Santiago.

Inače, neposredno prije rasprave u utorak, objavljeno je kako su suci odlučili Karadžiću produljiti pauzu od dva mjeseca, te dodatno odgoditi suđenje za tjedan dana zbog novo objavljenih dokumenata tužiteljstva. Proces će se tako nastaviti tek krajem ovog mjeseca.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG