Dostupni linkovi

BiH o haškoj presudi: Udruženja izbjeglih Srba zadovoljna, u Mostaru nevjerica


Ante Gotovina u haškoj sudnici uoči izricanja presude, 15. april 2011.
Ante Gotovina u haškoj sudnici uoči izricanja presude, 15. april 2011.
U Udruženjima Srba izbjeglih iz Hrvatske kažu da su zadovoljni zato što je u presudi trojici hrvatskih generala konstatovano da su u toku i nakon akcije “Oluja” počinjeni zločini u Krajini, te da je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu.

„Osjeća se zadovoljstvo da je ipak rečeno da je i vojno i političko rukovodstvo Hrvatske krivo jer je činilo šta je činilo. Prema tome, sav egzodus, sva zla i sva nedjela kreirana su“, kaže predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske i Krajine Petar Džodan.

Predsjednik Udruženja Srba prognanih iz Zapadne Slavonije i Krajine Krsto Žarković mišljenja je da su izrečene prvostepene kazne za generale, 24 godine zatvora za Antu Gotovinu i 18 godina zatvora za Mladena Markača, male za djela koja su im stavljena na teret, te da je nevjerovatno oslobađanje generala Ivana Čermaka.

„Razočarani smo što u nijednoj od devet tačaka optuženih u pravcu Gotovine nije dotaknuta riječ genocid, a naroda na prostoru Hrvatske što se tiče Srba više nema“, kaže Krsto Žarković.

U Mostaru su vijesti o presudama hrvatskim generalima dočekane sa nevjericom i zgražanjem. Najviše osuda u reakcijama izazvala je upravo konstatacija o “udruženom zločinačkom poduhvatu”.

FOTOGALERIJA: Haški tribunal - Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču, 15.04.2011.

x

„Ne može nijedan normalan čovjek prihvatiti da je zločinački pothvat. Postoji zločinački pothvat od strane srpske agresije da napravi veliku Srbiju na prostorima bivše Jugoslavije i to je zločinački pothvat koji je pobio stotine tisuće ljudi i rastjeralo ih. To je zločinački pothvat bio“, navodi predsjednik HVIDR-e u Bosni i Hercegovini Anđelko Barun.

U RS pozdravljaju presudu

Oštrim saopštenjima reagovala su i oba HDZ-a negirajući kvalifikaciju o udruženom zločinačkom poduhvatu, te ističući da je „Oluja“ bila legitimna oslobodilačka vojna akcija, a presudom je negirano, kako kažu, da je Hrvatska bila žrtva srpske agresije.

U HDZ-u BiH su ocijenili nepravednom presudu ističući da ona ne doprinosi uspostavljanju mira i povjerenja, već da može biti uzrok novim podjelama i ozbiljnim nesporazumima.

„Ovo ne smatram sudom. A najmanje ga smatram da je u funkciji suda koji bi trebao doprinositi pravdi, istini i pomirenju“
, kaže funkcioner HDZ-a i predsjednik Ustavne komisije Doma naroda Parlamenta BiH u starom sazivu Ivo Miro Jović.

U HDZ-u 1990 saopštavaju da su Hrvati u Bosni i Hercegovini posebno osjetljivi na kriminalizovanje “Oluje” jer je ona omogućila i stvaranje pretpostavki za vojne operacije koje su dovele i do postizanja mira u BiH.

Prvi je na presudu u Republici Srpskoj reagovao entitetski predsjednik Milorad Dodik rekavši da ona ukazuje i na to da je Hrvatska imala pristup ratu koji je za svaku osudu.

„Što govori o tome i o potrebi da se skine stereotip da su samo Srbi vodili organizovano rat, a da su ostali to radili pojedinačno i izuzetno u nekim prilikama“
, rekao je Dodik.

U Centru za istraživanje Republike Srpske takođe pozdravljaju presude navodeći da će izrečeni navodi pomoći u rasvjetljavanju uloge Hrvatske i u ratu u Bosni i Hercegovini.

„Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv upravo generala Gotovine i njegove komande i potičinjenih komandanata jedinica koje su učestvovale u ovoj operaciji, tako bez obzira na ovu izrečenu prvostepenu presudu u Haškom tribunalu, očekuje se da će Gotovina biti procesuiran i u BiH“
, navodi direktor Centra Janko Velimirović.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG