Dostupni linkovi

Obrana Stanišića i Župljanina počinje izvođenje dokaza


Bosanskih Srba Stojan Župljanin stoji u sudnici u prvom pojavljivanju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, 23. jun 2008.
Bosanskih Srba Stojan Župljanin stoji u sudnici u prvom pojavljivanju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, 23. jun 2008.
Idući tjedan na Haškom sudu počinje izvođenje dokaza obrane bivših visokih policijskih dužnosnika bosanskih Srba u vrijeme rata, Momčila Stanišića i Stojana Župljanina, optuženih za zločine protiv nesrpskog stanovništva u više bosanskohercegovačkih općina 1992. godine.

Timovi obrane dobili su ukupno 166 radnih sati kako bi pokušali osporiti dosad iznesene optužbe haškog tužiteljstva. No, to bi se moglo tijekom suđenja i produžiti zbog novih momenata.

Iako je završilo izvođenje svojih dokaza, tužiteljstvo je na statusnoj konferenciji pred početak iznošenja obrane zatražilo uvođenje novih 270 smrtovnica koje bi trebale dodatno potvrditi veliki broj poginulih od početka organiziranog protjerivanja Hrvata i Bošnjaka.

Tužiteljica Joanna Korner objasnila je da to sad traži budući da su neke ekshumacije tek nedavno završile.

„Baza podataka je nešto što se mijenja jer svaki put kad dobijemo dodatni dokaz koji nam donosi nove podatke, to treba usvojiti, treba uzeti u obzir takve elemente. I zbog toga tražimo da se ti izvodi iz matičnih knjiga umrlih dodaju u ovu bazu podataka“, kazala je Korner.

Protivljenje odbrane


Obrana Stanišića i Župljanina se, pak, pobunila protiv zahtjeva tužiteljstva za dodavanjem novih dokaznih dokumenata, nakon čega su suci izjavili kako će o usvajanju spomenutih smrtovnica odlučiti naknadno.

Branitelj Slobodan Zečević je upozorio da, ako suci pozovu neke svjedoke obrane svjedočiti uživo zbog zahtjeva tužiteljstva, dobiveno vrijeme neće biti dovoljno.

„Zahtjev tužiteljstva u vezi sa vremenom koje ćemo potrošiti na ove svjedoke smatram neopravdanim. Nemamo ništa na što bismo mogli konkretno prigovoriti ako se odlučite svjedoke pozvati da svjedoče uživo, no to će zahtijevati barem trostruko vrijeme koje smo zatražili“
, ustvrdio je Zečević.

Tužiteljica Korner je sucima odgovorila kako želi ispitati uživo u sudnici više svjedoka obrane zato jer tužiteljstvo ne pretpostavlja automatski da oni u svojim prijašnjim izjavama govore istinu.

Na konferenciji pred početak obrane raspravljalo se i o zahtjevu Stanišićeve obrane da joj hrvatska vlada dostavi jedinstveni registar hrvatskih vojnika iz rata budući da se navodno u njemu nalaze neka imena civilnih žrtava navedenih u optužnici.

No, pri spomenu teme prelazilo se na sudsku sjednicu zatvorenu za javnost, pa je većina detalja ostala skrivena, osim da će i tužiteljstvo od Hrvatske zatražiti da dobije sve ono što će dobiti i obrana.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG