Dostupni linkovi

Završne riječi na suđenju Prliću i ostalima


Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić u sudnici, arhiv
U Haškom tribunalu prošle je sedmice počelo iznošenje završnih riječi u predmetu protiv protiv šestorice bh. Hrvata, vojnih i političkih čelnika takozvane hrvatske republike Herceg Bosne, Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Njima se sudi za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja nehrvatskog stanovništva sa dijelova teritorija BiH, te pripajanje tih teritorija Republici Hrvatskoj. Zločini za koje se optuženi terete su, prema tužitelju Haškog tribunala Kennethu Scottu, bili sistematski i širokih razmjera.

Optuženi su provodili planove hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana na razbijanju Bosne i Hercegovine, kojim bi područja koja je obuhvatala Herceg Bosna bila pripojena Hrvatskoj, kazao je Scott. Na kraju je zatražio ukupno 220 godina kazne za šestoricu optuženih. Obrana će završne riječi iznositi naredne sedmice.

U najdužem do sada procesu pred Haškim sudom, šest timova obrane će od idućeg ponedjeljka pokušati oboriti optužbe i dokaze tužiteljstva za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata ne područjima BiH, a koje su njihovi klijenti navodno željeli pripojiti Hrvatskoj.

Kenneth Scott
Tužitelj Kenneth Scott je ustvrdio prilikom završnih riječi kako su optužena šestorica bili direktni izvršitelji plana stvaranja velike Hrvatske, potaknutog od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana (riječima sudskog prevoditelja):

“Rješenje po Tuđmanu i drugima je bilo da se hrvatskim postojećim granicama doda teritorij koji je poznat pod nazivom banovina Hrvatska. To veliko područje je bilo rezultat sporazuma iz 1939. između jugoslovenskog premijera Cvetkovića, Srbina, i hrvatskog vođe Vlatka Mačeka, čime je stvoren velik hrvatski teritorij koji je obuhvaćao veliki dio BiH i gotovo čitavu bivšu trodjelnu kraljevinu Hrvatske, Slavnije i Dalmacije. Taj sporazum je, doduše, živio samo do njemačko - talijanskog napada na Jugoslaviju u travnju 1941., no Tuđman i drugi su idealizirali hrvatske proširene granice iz doba banovine, i težili obnovi banovine pripajanjem velikog dijela BiH Hrvatskoj.”

Na suđenju koje je počelo 26. travnja 2006. godine tužiteljstvo je pokušalo dokazati, a obrana osporiti kako je teritorijalna ambicija udruženog zločinačkog pothvata bila banovina Hrvatska.

Šestoricu bivših čelnika bh. Hrvata optužnica tereti po osobnoj i zapovijednoj odgovornosti za zločine protiv za zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata.

Kao konkretne posljedice tog plana tužitelj Scott je spomenuo logor Dretelj, gdje su zatočavani bošnjački muškarci, te napad HVO-a na Stupni Do 1993. godine, gdje su nakon zauzimanja počinjeni brojni zločini protiv civila.

Trajanje završnih riječi timova obrane, koji poriču odgovornost svojih klijenata za spomenuteo, predviđeno je do kraja mjeseca. Nakon toga sudsko vijeće će se povući na duže razmatranje dokaza, a prema dosadašnjoj praksi, prvostupanjska presuda se može očekivati za godinu dana.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autor programa Pred licem pravde: Dženana Halimović)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG