Dostupni linkovi

Ganić pušten iz pritvora uz kauciju


Ejup Ganić po izlasku iz policijske stanice u Londonu, 12. mart 2010.
Ejup Ganić po izlasku iz policijske stanice u Londonu, 12. mart 2010.
Nakon saslušanja pred Višim sudom u Velikoj Britaniji, ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić je pušten iz pritvora uz kauciju od 200.000 funti. Ograničeno mu je kretanje i ne do kraja postupka ne smije napuštati Britaniju. Sljedeće ročište na kojem će se odlučivati o tome kome će Ganić biti izručen, Bosni i Hercegovini ili Srbiji, zakazano je za 25. mart.

Član ratnog Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine Ejup Ganić je na temelju odluke Višeg suda u Londonu pušten na privremenu slobodu 11. marta uz jamčevinu od 200.000 funti. London ne može napustiti do odluke o ekstradiciji.

Dokumente na osnovu kojih je Srbija zatražila izručenje zbog sumnje da je Ganić umiješan u zločin Dobrovoljačka srbijansko Tužilaštvo poslalo je Višem sudu u Londonu 10.marta. Srbijanske vlasti nisu poslale predstavnika na ročište na kojem je odlučivano o puštanju Ganića da se brani sa slobode, pa je slučaj vodio britanski tužilac.

Sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je za naš radio da je srbijansko Tužilaštvo poslalo dokumentaciju sa dokazima o navodnoj umiješanosti Ganića:

„Poslata je kompletna dokumentacija koja se odnosi na dokaze. To je, naravno, pripremilo Tužilaštvo za ratne zločine, i u pitanju je negde oko 800 strana kompletnih dokaza o učešću Ganića u događajima 1992. godine. Znači, postupili smo daleko pre roka - taj rok je bio 45 dana, i mi, naravno, očekujemo da će Sud Velike Britanije postupiti po našem zahtevu i da će Ganića isporučiti Republici Srbiji.“


Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 1. dio

x
Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 1. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
Pravni savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Damir Arnaut kaže kako je BiH dokumentaciju dostavila još prošle sedmice:

„Mi smo još na prvom ročištu prošle sedmice imali opsežnu dokumentaciju, koja je potom nadopunjena nekoliko puta, a zadnji put sam proslijedio više od 300 stranica dokumentacije advokatima u Engleskoj. Mi smo, znači, prikupili puno, puno više nego Srbija. I ono što je još važnije, mi smo prikupili sve dokumente Haškog tribunala koji su relevantni za ovo, a Haški tribunal je najautoritativniji da daje ocjene o pitanjima ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji. Stotine stranica dokaznog materijala Haškog tribunala iz 2003. godine, 11 godina nakon Dobrovoljačke - valjda se sve do tada skupilo, valjda ne postoji ništa drugo, valjda je očito da ne postoji ništa drugo. I nadamo se da u konačnici nema šanse da gospodin Ganić bude izručen Srbiji.“


Podsjećamo da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2003. odbio optužbe protiv Ganića. Janko Velimirović,direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, izjavio je za naš radio da Republika Srpska nije uložila žalbu na tadašnju ocjenu Haškog tribunala da nema dokaza da je Ganić učestvovao u slučaju Dobrovoljačka:

„Nije imala s čim zato što je to išlo na ocjenu i tad je ta ocjena bila konačna. A kasnije više nije bilo vremena da se dopunjava ocjena. To je neko moje logično razmišljanje poznavajući kako to funkcioniše. Znači ti pošalješ predmet na ocjenu, oni ocijene, vrate - i to je to. Kasnije je bilo dopune u Tužilaštvu BiH, Srbije i na sve strane. A ovo je bilo gotova priča.“


Naredno ročište će biti održano 25. marta, iako je Tužilaštvo koje zastupa interese Srbije tražilo da se odloži do 11. aprila.

*****

Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Svjedok opovrgao svoje izjave protiv Šešelja
Podsjećanje na svirepe zločine "grbavičkog monstruma"
Suđenje Karadžiću: Relativiziranje i negiranje najveći problemi

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG