Dostupni linkovi

Regionalna saradnja značajna za procesuiranje ratnih zločina


Ministri pravde BiH i Srbije, Bariša Čolak i Snežana Malović u Beogradu prilikom potpusivanja sporazuma o ekstradiciji, 26. februar 2010.
Predstavnici pravosuđa u BiH i regionu saradnju na predmetima ratnih zločina ocjenjuju dobrom. Između BiH i Crne Gore nema neriješenih pitanja, niti slučajeva koji čekaju procesuiranje. Iako postoje još brojna nerazjašnjena pitanja između BiH i Srbije, važno je da saradnja i komunikacija budu svakodnevne i bazirane na osnovu sporazuma koje su potpisale zemlje regije.

Za bosanskohercegovačke pravosudne institucije regionalna saradnja je značajan segment u realizaciji Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Vesna Budimir, zamjenica glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, kaže kako se saradnja u procesuiranju ratnih zločina sa zemljama u regiji odvija na osnovu sporazuma koje je Bosna i Hercegovina potpisala sa susjedima. Time su, kako kaže, skraćeni postupak i vrijeme pružanja međunarodne pravne pomoći.
Izručenje državljanja sa dvojnim državljanstvom predstavlja veliku prepreku i problem u procesuiranju ratnog zločina, ocenjuje zamjenica glavnog tužioca BiH, Vesna Budimir.

„Ono na čemu treba insistirati to je da - i data je preporuka - ministarstva pravde svih zemalja u regionu, odnosno prije svega Ministarstvo pravde BiH zaključi jedan sporazum analogno onom koji su zaključila ministarstva pravde Hrvatske i Srbije o izručenju vlastitih državljana - jer izručenje državljanja sa dvojnim državljanstvom predstavlja veliku prepreku i problem u procesuiranju ratnog zločina. Ako nam je cilj podizati optužnice za koje znamo da nikad neće biti suđenja, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti našeg posla jer naš cilj krajnji je pravda, pravomoćna presuda, satisfakcija žrtvama i na taj način polazak sviju nas u jedan bolji svijet, u jednu bolju budućnost,“ ocjenjuje Budimir.

Izbjegavati vođenje duplih istraga

Ministar pravde BiH Bariša Čolak smatra da je, kada je riječ o saradnji bosanskohercegovačkih i srbijanskih pravosudnih institucija, neophodno da se izbjegava vođenje duplih istraga. Čolak kaže da oni zločini koji su se desili na prostoru BiH treba da se i procesuiraju na njenoj teritoriji, ukoliko su počinici bosanskohercegovački državljani. Prema njegovim riječima, to bi unaprijedilo odnose ne samo između ministarstava pravde, već i između dvije države.

„Što bi, naravno, vodilo jednom procesu relaksiranja odnosa i pomirenja na ovim prostorima, dakle u čitavom regionu. Time bismo onda došli u situaciju da svi oni koji su počinili ratne zločine budu i procesuirani, s jedne strane, a s druge strane i žrtve bi imale određenu satisfakciju. I na kraju-krajeva, to bi itekako doprinijelo poboljšanju odnosa između dvije države,“
smatra Čolak.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora do sada su saradjivale na tri predmeta ratnih zločina. Nina Ivanović, crnogorska specijalna tužiteljica, saradnju pravosudnih institucija dvije zemlje ocjenjuje značajnom, s obzirom da Crna Gora ima ukupno četiri predmeta ratnih zločina, koji su i procesuirani.

„To je bila saradnja u međusobnom razmjenjivanju podataka, činjenica, dokaza i u toku istrage saslušanja svjedoka od strane naših kolega u BiH. Kao rukovodilac odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina u Crnoj Gori razmjenjujemo dokaze, procesuiramo predmete, često postupamo i po zamolnicama naših kolega i zaista imamo tu dnevnu saradnju, posećujemo se međusobno i ocjenjujem je kao vrlo pozitivnui vrlo uspješnu. Osim našeg odjeljenja koje se bavi organizovanim kriminalom, korupcijom, terorizmom i ratnim zločinima, znam da i naše kolege iz drugih nadležnosti, viši tužioci recimo, takođe imaju saradnju sa kolegama iz BiH na drugim krivičnim djelima, djelima ubistava, razbojništava i drugim krivičnim djelima kojima se oni bave,“ rekla je Ivanović.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Dženana Halimović, Dženana Karabegović)

Regionalna saradnja iz ugla OSCE-a

Regionalna saradnja iz ugla OSCE-a

„Regionalna saradnja za vođenje krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina je važan stub državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH", kaže pravna savjetnica Misije OSCE u BiH Lejla Kablar.

OSCE, kao i druge međunarodne organizacije, organizovale su brojne sastanke na ekspertnom nivou za sudije, tužioce i predstavnike ministarstava pravde iz zemalja bivše SFRJ. Ova zalaganja su dovela do određenih rezultata u smislu pružanje uzajamne pravne pomoći o konkretnim pitanjima, kao što je razmjena dokaza između tužilaštava različitih zemalja. S druge strane, mali i nikakav napredak uočen je u pogledu više problematičnog, politički osjetljivog cilja ukidanja zabrane izručenja vlastitih građana zemlje za bilo koje krivično djelo, a koja je trenutno na snazi u cijelom regionu. Izmjene i dopune sporazuma između Hrvatske i BiH, donesene u februaru 2010. godine, predviđaju ukidanje zahtjeva da osobe osuđene u jednoj državi moraju dati saglasnost za izdražavanje kazne u susjednoj državi, što predstavlja pozitivan razvoj događaja koji bi trebao otkloniti mogućnost da osobe osuđene za ratne zločine koriste dvojno državljanstvo kako bi izbjegle suočavanje sa pravdom"
, kaže Kablar.

Iz Misije OSCE-a u BiH poručuju da su razgovori na visokom nivou između političkih aktera zemalja u regionu neophodni za rješavanje preostalih problema po pitanju regionalne saradnje za vođenje krivičnih postupaka u predmetima ratnih zločina. Čvrsta politička opredijeljenost je potrebna za rješavanje otvorenih pitanja izručenja i ustupanja predmeta ratnih zločina državama u regionu, smatraju u OSCE-u.

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Pred licem pravde - Zločin i kazna

Napori koje ulažu pravosudni organi Bosne i Hercegovine u borbi protiv nekažnjivosti za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjena na ovom teritoriju, neophodni su kako bi se osigurala pravda za žrtve, učvrstila vladavina prava, te se pokazalo svim građanima da mogu i trebaju imati povjerenja u njih.

Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa i misije OSCE u BiH. Urednici programa Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Više priloga možete naći
OVDJE
XS
SM
MD
LG