Dostupni linkovi

Handžić prihvatio sporazum i priznao krivicu


Bugojno
Bugojno
Enes Handžić je sporazumom prihvatio odgovornost po svim tačkama izmijenjene optužnice koja ga tereti za slanje hrvatskih zatvorenika na kopanje rovova i nepreduzimanje istraga protiv pripadnika vojne policije što su učestvovali u fizičkom zlostavljanju i ubistvima Hrvata koji su bili zatvoreni u većem broju objekata u Bugojnu.

Handžić, koji je tokom rata bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije Republike BiH (ARBiH), izrazio je žaljenje i duboko kajanje zbog svega što se dogodilo. On je istražiteljima otkrio lokaciju jedne grobnice u kojoj su zakopana tijela ubijenih Hrvata.

Zahvaljujući informacijama koje je dao optuženi, počela je ekshumacija na lokalitetu Ivandića kuća kod Bugojna, gdje je potvrđeno da su pronađene ljudske kosti.

„Na lokaciji Ivandine kuće, prema izjavi relevantnih svjedoka, bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci tri osobe hrvatske nacionalnosti. To su Jadranko Gvozden, Nikica Miloš zvani Kardelj i Perica Kovačević. Pronašli smo oko 40-ak fragmenata, dijelova kostiju od lobanje i drugih dijelova kostiju za koje je vještak sudske medicine eksplicitno utvrdio da su ljudskog podrijetla. Pretražit ćemo širi prostor i vidjet ćemo na kraju rezultate našeg rada. Prema relevantnim informacijama koja nam je dao svjedok, tijela su nekoliko puta paljena, prvo u kući, onda su iznošena ispred kuće i paljena, tako da postoji jedna otežavajuća okolnost da će biti iz ovih dijelova kostiju vrlo teško izoliratri profil za DNK analizu”, kaže Marko Jurišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Presuda 25. maja

Slavi Gvozden, majci Jadranka Gvozdena, javili su da je jedna od žrtava koje su ukopane na pomenutoj lokaciji vjerovatno i njen sin.

„Na Radio Kupresu čujem to. I mogu kazati da mi je tako drago, a plakala sam - ne znam ni ja kako sam se osjećala, ali opet sam kazala hvala mu što je počeo kazivati. Ali kad sam vidjela one komadiće, onda sam kazala šta će mi sada. Ne znam sama. Nemam se čemu više radovati. Tužna sam još gore. Ne mogu vam kazati koliko sam tužna. Osjećam neki bol veliki i u srcu i u duši i u tijelu. Kad su ih zapalili, jooj ne znam gdje bih ih svrstala. Kako su mogli? Ja ne bih njima mogla to učiniti sad kad mi kaže ime, a zna se ko je to uradio. I to sad još nije u javnosti. Ja ne bih mogla njemu napraviti to šta je on pravio njima. To je užas. Kakvi su to ljudi? Šta je to? I želim još da odgovara i ratno predsjedništvo, da i njih pozovu - oni su to naređivali da oni to rade, nisu oni sami“, kaže Slava Gvozden.
Kolovrat: Ono što je pronađeno, ti fragmenti su jako sitni da veoma teško može se iz njih izvući DNK.

Njen sin je bio načelnik Intendantske službe 104. brigade HVO-a „Eugen Kvaternik“ i o njegovoj sudbini majka nije znala ništa od septembra 1993. godine.

Sarafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna, kaže da se porodice sada jedino nadaju da će se DNK analizom moći potvrditi identitet pronađenih žrtava.

„Oni očekuju da će DNK analizom biti potvrđeno da se radi o tim tijelima. Međutim, problem je u tome: ono što je pronađeno, ti fragmenti su jako sitni da veoma teško može se iz njih izvući DNK“, navodi Sarafina Kolovrat.

Optuženom Enesu Handžiću je prije više od tri godine počelo suđenje za zločine nad hrvatskih stanovništvom, zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem. Prema optužnici, Gasal je bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, a Dautović načelnik policije u Bugojnu i komandant objedinjene komande.

Nakon priznanja krivice postupak protiv Handžića je razdvojen u odnosu na ostale optužene, a izricanje presude je zakazano za 25. maj.

Pred Haškim tribunalom za zločine nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu, 2008. na tri godine osuđeni su Enver Hadžihasanović, bivši komandant Trećeg korpusa ABiH, i Amir Kubura na dvije i po godine zatvora.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG