Dostupni linkovi

Političke manipulacije ubistvom Avde Palića


Priča o pukovniku Armije BiH Avdi Paliću, koji je otet i ubijen u julu 1995. godine nakon što je u zoni Žepe pregovarao sa pripadnicima snaga bosanskih Srba, i 15 godina kasnije služi za političke manipulacije. Vlasti Republike Srpske najavile su tužbu protiv Amora Mašovića, nekadašnjeg predsjednika Komisije za traženje nestalih BiH zbog, kako su naveli, “svjesnog skrivanja informacija o Palićevom tijelu”. Paralelno, iste te vlasti nijednog trenutka nisu najavile da će pronaći Palićeve ubojice. Za to vrijeme u Federaciji traje uzajamno optuživanje za kasno identificiranje posmrtnih ostataka čovjeka čije je tijelo pronađeno prije devet godina.

U Timu za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske, zamjenom teza, pitanje odgovornosti prebacuju na drugu stranu. Rukovodilac tima Staša Košarac najavio je tužbu Vlade RS protiv odgovornih za, kako je rekao, skrivanje Palićevog tijela:

„Neophodno je istaći da je RS pretrpjela niz pritisaka od međunarodnih institucija i javnosti BiH, da je formirala dvije komisije multietničkog sastava, da je izdvojila 65.000 maraka iz budžeta RS za odštetu porodice Avde Palića, a da je Avdo Palić ekshumiran 2001. godine i da je bio u mrtvačnicama u Visokom do 2009. godine.“

Pritisak na institucije RS i odšteta Palićevoj porodici za vlasti tog entiteta mnogo su veći problem od činjenice da ubice Avde Palića nisu pronađene. Ne uzimaju u obzir ni odluku Doma za ljudska prava BiH koji je još 2000. godine naredio Vladi RS da odmah provede potpunu istragu u vezi sa Palićevom sudbinom. Šest godina kasnije, i Komisija za ljudska prava Ustavnog suda BiH u izvještaju je opomenula Vladu da nije postigla nikakve rezultate u slučaju Palić.

Ubistvo njenog supruga, svjesna je Esma Palić, poslužilo je mnogima da na tragediji grade političku kampanju, ali i da prikriju zločin i izbjegnu odgovornost:

„To jeste zamajavanje i zamagljivanje onog dijela sudske presude koji je ostao na Vladi RS, a to je da za završi istragu i da pronađe odgovorne za ubistvo moga supruga.“

Odobašić: ICMP nije odradio posao

Pažnju javnosti zaokupila je i činjenica da je Palićevo tijelo identifikovano osam godina nakon ekshumacije. Zbog čega se na identifikaciju toliko dugo čekalo, pitanje je koje je postavio i smijenjeni šef pravnog i finansijskog sektora Instituta za nestala lica BiH Jasmin Odobašić. On objašnjava da je njegov tim 2001. godine ekshumirao devet tijela iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice, ali dvije godine se nije znalo o kome se radi. Sumnjajući da je tu i tijelo pukovnika Palića, Odobašić tvrdi da se obratio Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) kako bi se izvrše ciljane identifikacije:

„Nažalost, ICMP tim nije odradio svoj posao, nije uzeo nove uzorke i tek prošle godine, negdje 6. avgusta došlo je do podudaranja krvi porodice Avde Palića i koštane srži uzete sa tog tijela. Ja sam tada javno izrekao, i zato sam i dobio otkaz u Institutu, da su odgovorni ICMP i Institut za nestale osobe.“

Odobašić smatra da je Institut morao uspostaviti partnerske odnose sa ICMP-om, kako bi domaći ljudi preuzeli veću odgovornost za identifikacije. U Institutu, međutim, naglašavaju da su nadležni za traženje nestalih, a ne za ekshumacije i identifikacije. Portparol Instituta Lejla Čengić:

„Ekshumaciju Avde Palića izvršio je Kantonalni sud u Sarajevu.“


U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo potvrđuju da je ekshumacija tijela u Vragolovima urađena 2001., a da su rezultati iz ICMP-a stigli 2009. godine. Pomoćnik direktora forenzičkog odjela u ICMP-u Adnan Rizvić objašnjava da je prilikom analize tijela iz Vragolova ustanovljeno da kod njih osam rezultati koštanih uzoraka nisu bili dovoljno dobri da bi omogućili poklapanje:

„Znači nije samo pukovnik Palić, nego još sedam drugih koštanih uzoraka. Ponovo smo obradili te koštane uzorke. Onog trenutka kada smo dobili validne rezultate, napravili smo meč i predali istog trenutka sudskom medicinaru.“

Iz institucija RS do sada nije bilo ni nagovještaja da će istražiti slučaj kidnapovanja i ubistva Avde Palića. Njegova udovica Esma ipak potvrđuje da za to u RS još uvijek nema političke volje:

„A ja ću da tražim one koji su ubili moga supruga. I vjerujem da ćemo ih jednoga dana vidjeti u sudnici.“

*****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Mučno je svjedočiti o zločinima
Petnaest godina od strašnog ubistva mladih u Tuzli
Pravne zavrzlame slučaja Ganić
Ivo Josipović u Ahmićima i Križančevu selu: Da se zločini ne ponove
Konačno počela svjedočenja na suđenju Karadžiću


*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG