Dostupni linkovi

Zašto Stanišić nije osuđen za istrebljenje, a Župljanin, jest?


Mićo Stanišić i Stojan Župljanin
Mićo Stanišić i Stojan Župljanin
Protekli tjedan prvi ratni ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i načelnik Centra službi bezbjednosti Banja Luka Stojan Župljanin osuđeni su na Haškom sudu na po 22 godine zatvora zbog zločina nad građanima nesrpske nacionalnosti. Osuđeni su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata sa teritorija planirane srpske države u ukupno 20 bosanskohercegovačkih općina 1992. godine. Iako su dobili istu zatvorsku kaznu, prvooptuženi Stanišić je oslobođen točke za istrebljenje, dok je njegovom podređenom, drugooptuženom Župljaninu, utvrđena odgovornost i za taj zločin.

Od ukupno deset, Stanišić je proglašen krivim po tri, a Župljanin po četiri točke optužnice. Sudsko vijeće je zaključilo da su obojica odgovorni za progone kao zločin protiv čovječnosti, za ubojstvo, te za mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - dok je Župljanin proglašen krivim i za istrebljenje. Predsjedavajući sudac Burton Hall je objasnio zašto je prvooptuženi Stanišić oslobođen od te točke optužnice.

„U pogledu incidenata istrebljenja u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Brčko, Višegrad,Vlasenica, Zvornik i Banja Luka, pretresno vijeće je dalje anliziralo Stanišićevu odgovornost za istrebljenje u okviru doktrine komandne odgovornosti i zaključuje da on ili nije znao ili nije imao razloga da zna da će doći do istrebljenja, da je u toku ili da je izvršeno“, kazao je Hall.

Stanišić je oslobođen i zapovjedne odgovornosti za zločin na Korićanskim stijenama, koji su počinile policijske snage iz Prijedora:

„U slučaju Korićanskih stijena, iako je Stanišić saznao za istrebljenje preko 150 muškaraca muslimana nekoliko dana nakon zločina, pretresno vijeće konstatuje da on ne snosi krivičnu odgovornost za ova krivična djela jer tužilaštvo nije dokazalo da Stanišić nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinioce u vezi s ovim incidentom.“

S druge strane, drugooptuženi Župljanin, koji je bio direktno podređen Stanišiću, osuđen je i za točku istrebljenja. Tročlano raspravno vijeća je, naime, zaključilo da je tužiteljstvo pružilo dokaze o naporima Župljanina da zataška zločine policajaca koji su mu bili potčinjeni, pa je prema tome za njih i odgovoran:

„U barem dva incidenta u kojima su pripadnici policije ubili veliki broj muslimana Župljanin je zavarao pravosudne organe u nastojanju da zaštiti počinioce od krivičnog gonjenja. Pretresno vijeće konstatuje van razumne sumnje da je ovim djelima i propustima Stojan Župljanin i namjeravao i značajno doprinio planu uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije planirane srpske države.“

Sudsko vijeće se uvjerilo da je Župljanin čak osobno sudjelovao u rijetkim istragama zločina policijskih snaga, a čije je rezultate potom namjestio kako bi počinitelji prošli nekažnjeno. Time je, prema presudi, doprinio klimi nekažnjenosti, nasuprot svojoj obavezi da zaštiti sve civile na području pod kontrolom njegovih policijskih snaga:

„Umjesto toga, on je, ako se navodi, ohrabrivao i omogućavao počinjenje zločina od strane srpskih snaga. Pored toga, prema navodima iz optužnice, on nije preduzeo odgovarajuće korake u cilju istrage, hapšenja ili kažnjavanja počinilaca takvih zločina.“

Stanišić i Župljanin oslobođeni su za više od polovicu točki iz optužnice jer su suci zaključili da bi se radilo o kumulativnim osudama. Budući da je tužiteljstvo zatražilo doživotnu kaznu zatvora zbog velike težine zločina, a obrane oslobađanje - može se očekivati žalbeni postupak, nakon čega će tek uslijediti konačne, drugostupanjske kazne.

************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG