Dostupni linkovi

Umjetničke radionice za bivše branitelje i njihove porodice


Branitelji i supruge na jednoj od umjetničkih radionica, 26. februar 2013.
Branitelji i supruge na jednoj od umjetničkih radionica, 26. februar 2013.
Koordinacija udruga branitelja HVO-a Kantona Sarajevo i udruga Palete „Chulhan“ pokrenuli su u glavnom gradu BiH radionice iz oblasti primijenjenih umjetnosti, likovnog stvaralaštva i narodnih rukotvorina. Na taj način bivši branitelji se druže i uče nove umjetničke zanate, koji im mogu biti od koristi za neko buduće zanimanje.

Bivši branitelji, kao i njihove supruge, kroz različite umjetničke radionice nastoje prevazići probleme i brige uzrokovane posljedicama rata. Iako su radionice tek nedavno pokrenute, odziv branitelja je dobar, a iza sebe već imaju nekokoliko izložbi.

„Trenutno dolazi braniteljska populacija i supruge, a planirano je da dolaze svi, jer smo mi otvoreni za sve. Nije to samo za branitelje HVO, nego za sve, i Armije BiH, MUP-a, sve. Hoćemo da pokušamo sve one koji imaju slobodno vrijeme, da ga iskoriste u neku svoju zanimaciju. Neko zna crtati, neko slikati, neko zna raditi razne lančiće, prstenje. Želimo da ljude obučimo da u budućnosti, ili samostalno ili preko udruge Paleta, to prezentuju“, naveo je Vlatko Pešikan, generalni tajnik Uduge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo.

Željka Ergalašev, bivša pripadnica brigade „Kralj Tvrtko“ sarajevskog HVO-a kaže kako su radionice pun pogodak. Braniteljska populacija u današnjem bh. društvu je prepuštena sama sebi i ovo je pravi način za relaksaciju i stjecanja novih znanja, dodaje Ergalašev.

„Ja u principu volim umjetnost. Ovo je jedan vid gdje mogu da se iskažem u njoj. Imamo mi neke svoje pravce. Ja volim kristale, volim krunicu Gospi moliti, pa između ostalog i izrađivati. Voljela bih praviti neke unikatne, koje bih mogla davati na blagoslov i poklanjati kao lijep poklon, kao nešto originalno i moje“, kaže Ergalašev.

Organizatori planiraju osnovati i klub gdje bi uz radionice obezbijedili i prostor za izlaganje unikatnih predmeta. Nedeljko Knežević, član Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo ističe da krajni cilj ovih aktivnosti nije materijalana korist.

„Znači, ovdje se ne radi da se nešto zaradi. Mi tražimo u principu donacije da bismo mogli kupiti materijal, da bismo mogli platiti struju. Nije ovo da neko uzme neke pare, ali iz iskustva i vremena što radimo, vidim -. žene su zadovoljne, nađu neki mir, nešto i nauče, druže se. Uglavnom, ugodna je atmosfera“, rekao je Knežević.

Izložbe i za vjerske blagdane

Polaznici ovih radionica trenutno rade na izradi ukrasnih predmeta koje će izložiti na katolički blagdan Uskrs. U planu su i izložbe povodom drugih vjerskih blagdana.

Na jednoj od umjetničkih radionica
Na jednoj od umjetničkih radionica
„Mi nećemo raditi samo ono što je vezano uz Uskrs, Božić i katoličke praznike, već ćemo, naravno, raditi i za ramazanske praznike i za bajramske, za Pesah, za Jom Kupur. Svaki praznik ćemo na neki način obilježiti i pokazati šta je u toj tradiciji bilo iz likovnosti jako bitno, jer sve ovo su likovni zanati gdje treba dosta crtati, bojiti, ukrašavati. Mi ćemo praviti nakit, aksesoar za stolove, raditi ručne radove koji su već dobro zaboravljeni. Tako ćemo cijelo vrijeme praviti jedan opus tih radova koji čine neko obilježje“, rekla je Brigita Krunić, predsjednica Udruženja Palete „Chulhan“.

Predavači na radionicama su profesionalni umjetnici, uglavnom diplomirani slikari, kipari i dizajneri. Jedna od njih je i Nejra Boršić, koja je diplomirala produkt dizajn na Likovnoj akademiji u Sarajevu.

„Mogu reći da sam jako zadovoljna, volim to što radim, volim biti ovdje, s ovim ljudima. Radionice su manje-više koncipirane na način da se svaki materijal ponaosob obradi, da oni osjete modulaciju, da osjete način izrade. Važno je napomenuti koliko ovakve stvari imaju i psihološkog uticaja – gotovo je terapijska radionica. Dosta toga kroz ovakvu vrstu stvaranja utiče na razvoj ličnosti i na interesovanje“, ističe Boršić.

Među polaznicima radionica ima i nekoliko mladih. Jedan od njih je 29-godišnji Boris Knežević.

„Radionice su dobre jer ispunite određeni dio svog vremena, nije bačeno vrijeme, što se danas često dešava. Nešto radite, a ujedno se duševno ispunjavate, radite nešto korisno, što je u današnje vrijeme veoma bitno. Usput se i zabavite, upoznajete nove ljude.“

Cilj radionica je i osnaživanje narodne baštine Bosne i Hercegovine, te sprječavanje odumiranja starih zanata.

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG