Dostupni linkovi

Tišina institucija o oružju kod Tešnja


Mjesto gdje je bilo zakopano oružje
Iako je prije dva i po mjeseca u okolini Tešnja pronađena veća količina protivoklopnih projektila, još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje. U Tužilaštvu BiH ne žele govoriti o istrazi, dok predstavnica za medije Državne agencije za istrage i zaštitu kaže da se i dalje istražuje slučaj. Pronađeno oružje koristilo se i dnevno-političkim polemikama, pa i raspravama članova Predsjedništva BiH. Građani i stručnjaci kažu da je neophodno otkriti one koji zaista stoje iza skrivanja oružja i njihove motive, te tako zaustaviti korištenje ovog slučaju u dnevno-političkim raspravama.

Iako je prije dva i po mjeseca u okolini Tešnja pronađena veća količina protivoklopnih projektila, još se ne zna ko je i zbog čega zakopao to naoružanje. U Tužilaštvu BiH ne žele govoriti o istrazi, dok predstavnica za medije Državne agencije za istrage i zaštitu kaže da se slučaj i dalje istražuje. Pronađeno oružje koristilo se i dnevno-političkim polemikama, pa i raspravama članova Predsjedništva BiH. Građani i stručnjaci kažu da je neophodno otkriti one koji zaista stoje iza skrivanja oružja, i njihove motive, te tako zaustaviti korištenje ovog slučaju u dnevno-političkim raspravama.

Zbog čega je oko 650 projektila za ručne bacače i bestrzajni top bilo zakopano nekoliko metara pod zemljom u tešanjskom selu Kalošević još uvijek nije poznato. Ne zna se ni ko stoji iza skrivanja naoružanja. U Tužilaštvu BiH navode da trenutno ne mogu odgovoriti na ova pitanja. Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić kaže da se istraga nastavlja:

„Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu poduzimaju potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentiranja navedenog krivičnog djela i Tužilaštvu će biti podnijet izvještaj.“

U dosadašnjem dijelu istrage iz SIPA-e je saopšteno da su protivoklopna sredstva, pronađena na šumskom terenu između nekadašnjih ratnih linija razdvajanja, planski i organizovano skrivena tokom 2002. godine. Dok se ne otkriju svi detalji u ovom slučaju, zakopano naoružanje, koje je otkriveno početkom jula ove godine, koristi se u političkim prepucavanjima na lokalnom ali i na državnom nivou. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nedavno je rekao da je to oružje moglo poslužiti za pripremu za oružani sukob ili za šverc.

Kako bi se izbjegle političke manipulacije i spekulacije potrebno je da istražni organi odgovore na sva otvorena pitanja, ističe dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Nedžad Korajlić:

„Za svako oružje, pogotovo nelegalno, bitno je da se utvrdi porijeklo i ostalo. Da se to koristi za dnevno-politička potkusurivanja je sigurno loše. Prema tome, istraga treba da utvrdi čije je, šta je, kako je da se to ne bi koristilo za dnevno-politička prepucavanja i određene konotacije koje mogu da štete i građanima i BiH.“

Iz SIPA-e je do sada saopšteno i da je oružje bilo skriveno po naređenju osoba koje su obavljale određene funkcije u lokalnoj vlasti. Načelnik opštine Tešanj Suad Huskić kaže da je opštinska vlast na raspolaganju istražnim organima, te da se pribojava novih spekulacija o pronađenom naoružanju:

„Ja sam imao priliku da razgovaram s ljudima koji rade na tim poslovima i rekao sam im da smatram da svoj posao trebaju uraditi profesionalno, ne vezati politiku s tim i da to trebaju završiti u kratkom vremenu. Rekao sam im također da smo mi kao servis podrška takvom nastojanju. Bojim se da opet priča ne ostane po strani, pa kad nekome odgovara da u političke svrhe spominje takvu stvar i da iznosi na vidjelo.“

Huskić dodaje da zbog toga nadležni trebaju staviti tačku na ovaj slučaj:

„Ne radimo išta, niti možemo raditi, čime bismo sprječavali ili usporavali takvu stvar i nemamo interesa – jer nekakve hipoteke koje se eventualno stavljaju ovoj lokalnoj zajednici u periodu 1992.-1995., pa i poslije toga, ne odgovaraju nam nikako zbog privrednog ambijenta i zbog želje da ljudi na ovim prostorima uspješno posluju i sarađuju sa drugim institucijama u svijetu.“

Mještani tešanjskog sela Kalošević također očekuju da bude zvanično objavljeno ko je i s kojim motivima učestvovao u zakopavanju nekoliko stotina protivoklopnih projektila.

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG