Dostupni linkovi

Svjedokinja na suđenju Hadžiću: Bolnica u Vukovaru omiljena meta JNA


Goran Hadžić pred sudom u Hagu
Goran Hadžić pred sudom u Hagu
Nakon više od mjesec dana pauze nastavljeno je haško suđenje bivšem predsjedniku takozvane Republika Srpska Krajina Goranu Hadžiću. Kao svjedok optužbe, doktorica Vesna Bosanac je opisala višemjesečnu opsadu Vukovara 1991. godine i teško razaranje grada koje je prethodilo ulasku srpskih snaga i zločinima nad zarobljenicima. Za zločine u Vukovaru i za sudbinu zarobljenika Hadžić također zapovjedno odgovara kao tadašnji predsjednik vlade pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji.

Iako je bila jasno označena crvenim križom, vukovarska bolnica je, prema riječima doktorice Bosanac, bila omiljena meta Jugoslavenske narodne armije, koja je zasipala grad tisućama projektila. U bolnicu, koja je i sama razarana, svakodnevno su stizali brojni ranjenici:

„Najmanji broj ranjernika koji su došli u jednom danu je 12, a najveći 92. Prosječno ih je bilo 50, 60 svaki dan. Ja sam to opisivala u mojim apelima koje sam slala svakodnevno. A te ratne rane su strašne, uništavaju tijelo, ruke, noge. Onima koji su bili ranjeni u glavu nismo mogli pomoći, osim što smo ih, dok se još moglo, mogli slati za Osijek. A ove koji su ranjeni u tijelo i ruke pomagali smo koliko god smo mogli", navela je Bosanac.

Tužiteljstvo je prikazalo više video snimaka razrušene bolnice, kao i audio snimak očajnog, uzaludnog apela za pomoć doktorice Bosanac kao ravnateljice bolnice, u kojoj se pred pad Vukovara nalazilo oko 3.000 ljudi, ponajviše civila. Teški artiljerijski napadi nisu prestajali tijekom cijele, tromjesečne opsade:

„Svakodnevno su različite bombe padale na bolnicu. Skoro nas je u potpunosti onemogućila jedna pancirna bomba, velika, koja je isto ispala iz aviona i koja je kad je ušla u zemlju tek onda eksplodirala, tako da nam je zarušila potpuno taj podhodnik, preko tonu zemlje je palo na jednog pacijenta koji je tamo ležao nepokretan, tako da smo ga jedva ga iskopali iz te zemlje i betona. Mislili smo da je mrtav, međutim on je to ipak sve preživio“, posvjedočila je doktorica.

U svom šestom po redu svjedočenju pred Haškim sudom doktorica Bosanac se prisjetila odvođenja ljudi iz bolnice nakon što su srpske snage zauzele Vukovar 18. studenog 1991. godine.

Prema optužnici oko 200 odvedenih ubijeno je na Ovčari, a prema bolničkom popisu - većinom se radilo o pacijentima, zaposlenicima bolnice i civilima. Među njima se nalazio tek manji broj hrvatskih vojnika, a na stratište su odvedeni i medijski djelatnici Hrvatskog radija Vukovar, koje je spomenula i svjedokinja:

„Siniša Glavašević i Branimir Polovina su također završili na Ovčari. Siniša Glavašević je bio ranjen gelerom u lice i on se vodio kao ranjenik koji je, isto kao i mnogi, odveden na Ovčaru i tamo ubijen", kazala je Bosanac.

Tijekom iskaza, doktorica Bosanac je prepričala kako je čula da je povjerenik hrvatske vlade za Vukovar Marin Vidić Bili želio predati ključeve grada optuženom Hadžiću i pregovarati o predaji. No, sudu je objasnila kako ne zna je li Vidić uspio doći do Hadžića, budući da je i on sam također zarobljen:

„Znam da je sa mnom zajedno na koncu završio u zatvoru - prvo u pritvoru u vojarni, a poslije toga u Sremskoj Mitrovici", navela je Bosanac.

Kao 37. po redu svjedok tužiteljstva protiv zadnjeg haškog optuženika Hadžića, stručnjakinja Višnja Bilić opisala je sudu nalaze o nestalim i zatočenim osobama tijekom rata u Hrvatskoj.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG