Dostupni linkovi

Završen dokazni postupak tužiteljstva na suđenju Mladiću


Patrick Treanor
Patrick Treanor
Na haškom suđenju Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine i genocid u BiH, ovog tjedna tužilaštvo je izvelo svoje zadnje svjedoke. Historičar Patrick Treanor opisao je političke odluke lidera bosanskih Srba 1991., te način na koji ih je provodila vojska na čijem čelu je bio Mladić. Prema tužilaštvu, sporne akcije pokrenute su sa ciljem etničkog razdvajanja naroda tokom kojeg je progon u više općina dosegnuo elemente genocida.

Povijesni stručnjak Treanor opisao je niz poteza čelnika Srpske demokratske stranke, SDS-a, kojima su već 1991.godine na lokalnim nivoima uspostavljene paralelne strukture vlasti u Bosni i Hercegovini. Formiranjem srpske skupštine iste godine, učinili su pak završni korak ka formiranju zasebnog državnog entiteta, naveo je Treanor:

„Na ovoj sjednici oni su izabrali Momčila Krajišnika za predsjednika Skupštine, a on je isto tako bio i predsjednik Skupštine SRBiH. Samo bih htio ovdje da kažem da su pripadnici te srpske skupštine i dalje išli na sjednice redovne skupštine, onda kad su htjeli", posvjedočio je Treanor.

Skupština, koju je osnovao klub SDS-a, početkom 1992. godine je proglasila Republiku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Političke vođe SDS-a izglasale su deklaraciju na temelju koje su polagali pravo na većinski srpske teritorije unutar države, ali i one koje su smatrali poprištem genocida nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu:

„Ovom deklaracijom su dali do znanja da unutar BiH polažu pravo na posebnu teritoriju. Stoga se ovo naziva konačnim korakom, premda ih je kasnije bilo još kako bi bolje utvrdili ono što je stvoreno", kazao je svjedok Treanor.

Tužiteljstvo je već kao dokaz priložilo zapisnik sa sporne Skupštine bosanskih Srba iz 1992. godine na kojoj je general Mladić upozorio političke vođe - da će vojno provođenje njihovih namjera o razdvajanju naroda značiti genocid. To, prema optužbi, pokazuje namjeru i svijest o počinjenju zločina vojno-političkog vrha, čiji je optuženi bio član kao zapovjednik Glavnog štaba VRS-a.

Svjedok Treanor je spomenuo i zajedničku suradnju civilnih i vojnih vlasti bosanskih Srba u progonu građana nesrpske nacionalnosti, između ostalog i zatočavanjem na tisuća njih u brojne logore:

„Na osnovu naređenja koje je izdao ministar obrane Bogdan Subotić, po instrukcijama Predsjedništva u maju - juna 1992. godine koje su objavljene u Službenom listu da su ratni zarobljenici pod nadzorom Ministarstva odbrane. Međutim, bilo je ljudi koji su bili zatočeni, a koje su zatočenim držale civilne vlasti, a možda čak i pojedinci koji nisu imali bilo kakvu službenu funkciju", naveo je svjedok.

Nakon povijesnog stručnjaka Treanora, tužiteljstvo je izvelo svog zadnjeg, od ukupno 164, svjedoka čiji se iskaz mogao čuti uživo u sudnici. Time je završen dokazni postupak tužiteljstva, koji će se ipak ponovno otvoriti na proljeće iduće godine zbog pronađene prijedorske masovne grobnice Tomašica. Nakon što se završe preliminarne istrage, tužiteljstvo namjerava uvrstiti nalaze iz te grobnice kao zadnje od dokaza genocida na početku rata 1992. godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG