Dostupni linkovi

Tužiteljstvo osporavalo teorije obrane o sarajevskim napadima


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Ovaj tjedan na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću privelo se kraju maratonsko svjedočenje vještaka obrane za balistiku Zorice Subotić.

Ona je za potrebe obrane kritizirala istrage artiljerijskih napada na Sarajlije i skidala odgovornost srpskih snaga za teror nad njima (1992-1995), tvrdeći da je Armija BiH ubijala vlastite građane svaljujući krivnju na VRS-a, ili da su civili stradavali kao kolateralne žrtve prilikom napada na vojne ciljeve. Tužiteljstvo je potom suočilo Subotić u unakrsnom ispitivanju s nemogućnošću takvih teorija zavjere.

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedokinja obrane ustvrdila da su minobacački napadi VRS-a na tržnicu Markale 1994.i 1995.godine namješteni - Subotić je u unakrsnom ispitivanju tužitelj Adam Weber suočio s podacima istraga koje pokazuju drugačije. Uz to da je ignorirala kao dokaze – iskaze svjedoka koji su čuli ispaljenja smrtonosnih granata, kao i tragove minobacačkih projektila, Weber je suočio Subotić i sa činjenicom – da na mjestu ubojstva 66 te ranjavanja preko 140 osoba (1994.godine) – nisu pronađeni nikakvi dokazi – da je eksplozivna naprava podmetnuta i daljinski aktivirana.

„Nije bilo dokaza kada ste Vi vršili istraživanja da su na licu mjesta pronađeni neki ostaci tajmera (pokazatelja vremena) ili sekundarnog uređaja za daljinsku kontrolu, točno?“, ispitivao je tužitelj.

Iako je potvrdila da nisu pronađeni dokazi koji bi potkrijepili njezinu teoriju zavjere o Markalama – Subotić je ustrajala da je eksplozija bila podmetnuta, tvrdeći da su tragovi sakriveni.

„Ako je postojala i druga naprava koja je bila povezana s minobacačkom granatom onda bi očekivali da se na licu mjesta pronađu i fizički tragovi te druge naprave, zar ne?“, upitao je Weber.

„U principu ste u pravu, međutim ja vjerujem da postoje načini koje diverzanti koriste – da su tragovi minimalni ili ih nema“, odvratila je spekulacijom vještak obrane Subotić.

Svjedokinja: leševi dovezeni na tržnicu naknadno

Osim na nedostatak dokaza u vezi podmetnute eksplozije, tužitelj Weber je suočio Subotić i s njezinom tvrdnjom – da su sarajevske vlasti iscenirale masakr i dovoženjem leševa ljudi koji su prethodno ubijeni.

Prema tužitelju Weberu to nije bilo moguće jer bi očevici to vidjeli, kao i da bi podaci patologa o ranama stradalih – bili drugačiji. No ne i za svjedokinju obrane Subotić, bivšu djelatnicu Vojnog instituta u Beogradu.

„Dobro, onda slijedi da su morali negdje u blizini tržnice prije incidenta postojale gomile leševa obučenih u civilnu odjeću, koji su onda izvučeni poslije detonacije?“, upitao je svjedokinju u nevjerici tužitelj.

„Najvjerovatnije je bilo tako i Vi ste vidjeli da postoji niz nelogičnosti prilikom te evakuacije (poginulih i ranjenih) koja se dogodila i koja ukazuje da su se takve stvari događale“, ustrajala je na priči Subotić.

Svjedokinja: avio-bombe slučajno promašile vojne ciljeve

Tužiteljstvo je inače u svom dokaznom procesu izvelo niz domaćih i stranih istražitelja koji su vodili istragu granatiranja Markala i koji su zaključili da je na tržnicu ispaljena minobacačka granata od 120 milimetara s položaja pod kontrolom srpskih snaga. Tužitelj Weber upozorio je zato Subotić da rezultati istrage o porijeklu i pravcu ispaljenja granate ne bi mogli biti namješteni, čak i da je eksplozija podmetnuta.

„Da bi Vaša teorija bila točna – neki visoko oragnizirani diverzantski tim morao je prethodno unaprijed učiniti mjerenja i postaviti granatu na nekakvu vrstu postolja i da je to vrlo brižljivo proračunato da bi se poklapalo s rezultatima koji bi bili dobiveni – da je ta minobacačka granata došla s položaja pod kontrolom bosanskih Srba, točno?“, rekonstruirao je svjedokinjinu teoriju zavjere tužitelj Weber.

„Vi ste jednu fazu preskočili u ovom svom opisu, a to je – prethodno je izvršeno zakopavanje stabilizatora“, odvratila je svjedokinja tvrdeći u svojoj teoriji i da je dio granate prije eksplozije zakopan u asfalt, kako bi se dobio dojam da je ispaljena, a ne statički detonirana – što je pak ona navela.

Subotić je inače izjavila tijekom iskaza kako je i druga smrtonosna eksplozija na Markalama 1995. godine također namještena, odnosno da se nije radilo o ispaljenoj minobacačkoj granati s položaja VRS – nego da je mina bačena na tržnicu s obližnje zgrade.

Osim što je tvrdila da su uz Markale i drugi brojni minobacački napadi na Sarajlije iscenirani od strane sarajevskih vlasti kako bi se demonizirala srpska strana, Subotić je opravdavala i napade na grad s avio bombama, tvrdeći da su njima gađani isključivo vojni ciljevi. Tužiteljstvu, koje je ustanovilo da su avio-bombe zbog svoje nepreciznosti i improviziranog lansiranja raketama – upotrebljavane isključivo zbog terora stanovništva, Subotić je opravdavala da su promašaji navodnih vojnih ciljeva – bili slučajni.

Suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine srpskih snaga u BiH (1992-1995) nastavit će se za tjedan dana (19.10.) iskazom novog vještaka obrane, koji će pokušati dovesti u pitanje istrage snajperskih napada u Sarajevu.

VIDEO LINK: Snimke posljedica prvog napada na Markale

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG