Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Akašijevi stavovi o ratu i zločinima


Jasuši Akaši tokom svjedočenja 25. travnja 2013.
Jasuši Akaši tokom svjedočenja 25. travnja 2013.
Protekli tjedan na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kao svjedok obrane iskaz je dao japanski diplomat Jasuši Akaši, izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju u ratno vrijeme.

Karadžić je Akašijevim iskazom pokušao dovesti u pitanje neke zločine koji mu se pripisuju po zapovjednoj odgovornosti, poput granatiranja sarajevske tržnice Markale, te protjerivanja u Srebrenici. S druge strane haško tužiteljstvo je, prilikom unakrsnog ispitivanja, Akašija podsjetilo na njegove osobne proteste Karadžiću - zbog zaustavljanja humanitarnih konvoja, protjerivanja i uzimanja međunarodnih promatrača za taoce.

Tijekom glavnog iskaza Akaši je Karadžiću potvrdio kako njegova istraga nije utvrdila tko je odgovoran za ispaljivanje minobacačke granate na sarajevsku tržnicu Markale 1994. godine, te kako je bilo problema sa razoružavanjem Zaštićene zone Srebrenica – što je, prema obrani, razlog njezinog zauzimanja 1995.

Karadžić je pritom istaknuo i više svojih stavova:

„Da li ste vi znali, ekselencijo, da su muslimani nama objavili rat, a da mi, RS, nismo objavili rat njima?“, pitao je Karadžić.

"Samo trenutak, gospođo Edgerton, izvolite", prekinuo ga je predsjedavajući sudija.

"Ja predlažem da doktor Karadžić preformuliše svoje pitanje", kazala je tužiteljica Edgerton.

"U redu, odustajem od toga", odlučio je Karadžić.

I Karadžić i tužiteljstvo su se služili prilikom unakrsnog ispitivanja Akašijevom knjigom o njegovom diplomatskom iskustvu u Bosni i Hercegovini, s naslovom "U dolini između rata i mira":

„Da ne pominjemo prvu rečenicu u kojoj ste vi bili impresionirani mojom veličinom, time što sam krupan čovek. Da li se ovde pominje da smo se sreli više od 20 puta? Da li vidite to, ekselencijo?“, pitao je optuženi.

"Da, vidim“, odgovorio je Akaši.

I dok je optuženi podsjećao Akašija na svoje mirovne napore koje su navodno osujećivali bošnjački lideri, haška tužiteljica Caroline Edgerton je svjedoka podsjetila na njegove proteste Karadžiću zbog akcija srpskih snaga.

Akaši je tom prilikom potvrdio kako je bio zaprepašten protjerivanjem nesrpskog stanovništva koje se dogodilo u Bijeljini, kao i kasnijim uzimanjem pripadnika UN-a za taoce:

„Mislim da taj termin živi štit se često koristi u novinarstvu. Međutim, u ovom konkretnom slučaju mislim da ako se ovaj postupak bosanskih Srba i uzimanje personala UNPROFOR-a kao taoce, tumači kao uzimanje talaca i njihovo korišćenje kao živih štitova, mislim da svakako nije reč o pretjerivanju, niti novinarskom pretjerivanju", rekao je Akaši.

Budući da je Akaši optuživao sve zaraćene strane za kršenje mirovnih sporazuma, kao i manipuliranje humanitarnom pomoći u ratne i političke svrhe, tužiteljstvo ga je također podsjetilo kako se primjeri toga mogu upravo naći u protestima koje je upućivao Karadžiću, poput primjerice zbog stvaranja humanitarne katastrofe u zaštićenoj zoni Goražde.

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Suđenje će se nastaviti 7. svibnja ove godine nastavkom izvođenja dokaza obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG