Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Optuženi „prao ruke“ od Arkana


Goran Hadžić
Goran Hadžić

Nakon više od mjesec dana svjedočenja u svoju korist, ovaj tjedan na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju dovršen je iskaz Gorana Hadžića, bivšeg premijera tzv. SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem - pobunjenog područja u Hrvatskoj 1991. godine. U dodatnom ispitivanju optuženog kao prvog svjedoka obrane - najviše je bilo riječi o Željku Ražnjatoviću Arkanu, vođi dobrovoljačkih srpskih formacija, od kojeg je Hadžić pokušao oprati ruke tvrdeći da nad njim nije imao kontrolu.

Haško tužiteljstvo je ustvrdilo da je Hadžić koristio Arkana „kao bijesnog psa“ na pobunjenom području gdje je obnašao vlast kao premijer. No optuženi je tijekom iskaza kao prvi svjedok svoje obrane to poricao tvrdeći da je Arkana kontrolirala Jugoslavenska narodna armija, JNA, na koju je prebacivao odgovornost za sve što se događalo na zauzetom području istočne Hrvatske. Hadžić je poricao i da je bio upoznat s Arkanovom kriminalnom prošlošću, kao i sa zločinima koji mu se stavljaju na teret:

„Posebno u to vreme 1991. godine ja nisam mogao znati ništa tačno za njega. Ako on bude domaćin australijskom poslaniku, ako bude domaćin gradonačelniku Beograda, ako se kaže da je on pukovnik državne bezbednosti SFRJ itd., ja nisam mogao tu da razlučim šta je tačno šta nije.“

S druge strane Hadžić je naknadno potvrdio kako je čuo o Arkanovim predratnim pljačkama banaka u zapadnoj Europi, te Interpolovoj tjeralici, pojašnjavajući pak pritom zašto u to nije povjerovao:

„To sam jedino čuo, odnosno pročitao u hrvatskim medijima. To su oni pričali, a to nije moralo ni biti tačno jer hrvatski mediji su pričali da su za njih svi kriminalci i ratni zločinci, oni sa druge strane, mislim s naše strane, tako da im ja nisam mogao ni verovati.“, rekao je Hadžić.

Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnjatovića Arkana, poznata kao i Arkanovi tigrovi, ostavila je krvavi trag na cijelom pobunjenom području Hrvatske, gotovo na jednoj trećini države 1991. godine. Posebno su dokumentirana ubojstva civila hrvatske i mađarske nacionalnosti - u mjestima kao što su Dalj, Aljmaš, Erdut, Lovas i Vukovar:

„Šta znači saznanje, jer ja do danas nikad nisam dobio nijedan službeni papir od bilo koje institucije da je Arkan osuđen i da je kriminalac, osim ovo što sam dobio kad sam došao ovde u pritvor - tada sam dobio te njegove sudske presude. Kad sam reako do danas, mislim dok sam bio na slobodi.“

Optužnica protiv Arkana je podignuta na Haškom sudu 1997. godine, no nakon što je optuženi ubijen u Beogradu 2000., n jedan od pripadnika njegove jedinice nije procesuiran.

Kao drugi svjedok Hadžićeve obrane od optužbi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva, iskaz je dala Amanda Čelar, Britanka udana za bivšeg pripadnika srpskih snaga na području Baranje.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG