Dostupni linkovi

Suđenje Hadžiću: Insajder koji nije otišao na Ovčaru sa egzekutorima


Sa suđenja Goranu Hadžiću
Sa suđenja Goranu Hadžiću
U nastavku suđenju bivšem predsjedniku takozvane Republika Srpska Krajina Goranu Hadžiću, bivši dobrovoljac srbijanskih radikala Goran Stoparić opisao je kako su njegovi suborci bili na mjestu masovnog pogubljenja vukovarskih zarobljenika na Ovčari, dok je on ostao na zapovjednom mjestu odreda Leva Supoderica. Hadžić se, kao tadašnji lokalni vođa pobunjenika u istočnoj Slavoniji, tereti, između ostalog, i za ubojstvo oko 200 ljudi odvedenih 20. studenog 1991. godine iz vukovarske bolnice. Prvo u kasarnu Jugoslavenske narodne armije, JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara, gdje su mučeni, te na kraju ubijeni.

U noći masovnog ubojstva na Ovčari, bivši dobrovoljac Stoparić je bio dežuran u zapovjedništvu jedinice Leva Supoderica, za razliku od nekih njegovih kolega predvođenih zapovjednikom Milanom Lančužaninom, zvanim Kameni. Tijekom večeri oni su se vratili i popričali sa svjedokom Stoparićem:

„Ja tada nisam znao, mislim u tom momentu, nego sam pitao Kamenog šta se to dešava, zašto brojno stanje treba, šta je bilo. A onda mi je on rekao kao dešava se nešto što ne bi trebalo da se desi. Pa opet kroz nekoliko sati - već se čulo da je bilo streljanje širih razmera, ali nisam znao da je Ovčara. Tek sutradan sam tačno znao da je na Ovčari bilo", ispričao je Stoparić.

Spomenuti Milan Lančužanin Kameni bio je među 11 Šešeljevih dobrovoljaca i pripadnika Teritorijalne obrane, pravomoćno osuđenih na višegodišnje kazne zatvora na beogradskom sudu zbog masovnog ubojstva na Ovčari. Među njima je bio i pripadnik odreda Leva Supoderica, koji je svjedoku tužiteljstva Stopariću osobno priznao svoje učešće:

„Puškić Đorđe - on je bio u mom vodu, ja sam mu bio komandir voda. On mi je rekao da je bio na Ovčari i da je noževima klao. Ja mu nisam verovao, naravno. Međutim, u današnje vreme on je osuđen na 20 godina u Beogradu. Znači nije lagao, govorio je istinu", posvjedočio je Stoparić.

Stoparić je kao više pozicionirani u zapovjedništvu jedinice Leva Supoderica opisao suradnju sa lokalnom Teritorijalnom obranom, koja je prema optužnici bila zapovjedno podređena optuženom Hadžiću. Svjedok insajder je opisao kako je sudjelovao na sastanku u Beogradu na kojem su sudionici pokolja dogovarali što će reći srbijanskim pravosudnim istražiteljima. Glavnu riječ je vodio zapovjednik Šešeljevaca Lunčažanin zvan Kameni:

„Trebalo je da su oni došli na komandno mesto ranije, da su oni bili na toj Ovčari, videli su šta se dešava, da je Kameni hteo da spasi nekog komšiju, međutim da mu Miroljub nije dozvolio, i navodno je Kameni rekao svojim ljudima: ’Mi idemo odavde.’ I kao to bi bila ta priča. A ja ne mogu ni da je demantujem ni da je povrdim jer ja nisam tamo bio. Rekao sam kad je došao u štab – veče je bilo. Preko dana smo se čuli, to je istina, a šta je tamo bilo, ja sad sam o mogu da pretpostavljam i da se držim za presude u Beogradu. Svi su osuđeni, samo jedan čovek je oslobođen", naveo je Stoparić.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Hadžićeve obrane insajder je potvrdio da su prilikom dogovora, osuđeni dobrovoljci zvali i majora JNA Veselina Šljivančanina, osuđenog na deset godina zatvora zbog zločina na Ovčari. Pri tome je Stoparić opisao Šljivančanina kao nevinu žrtvu događanja.

No s druge strane je potvrdio kako je Kameni zahtjevao da krivnju za Ovčaru treba svaliti na Teritorijalnu obranu i dobrovoljce, te da pod svaku cijenu treba obraniti Šljivančanina i JNA. Pri tome je pojasnio da je to zbog toga da država Srbija ne bi morala priznati umiješanost, te kako im se unuci ne bi rađali - dužni Hrvatskoj.

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG