Dostupni linkovi

Stanišić i Simatović: Prema žalbenoj presudi šefovima SDB-a i Perišić bi odgovarao


Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudnici Tribunala u Hagu, 15.12.2015.
Franko Simatović i Jovica Stanišić u sudnici Tribunala u Hagu, 15.12.2015.

Ovaj tjedan na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Žalbeno vijeće je poništilo oslobađajuću presudu ratnim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naredilo ponovno suđenje.

Ovom drugostupanjskom presudom vraćeno je i poljuljano povjerenje u međunarodno pravo Haškog suda budući da je definitivno odbačen pojam – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela, elementa pomoću kojeg su u prvostupanjskoj presudi 2013.godine oslobođeni Stanišić i Simatović, kao i prethodno načelnik Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić.

Jovica Stanišić pred sudom u Hagu
Jovica Stanišić pred sudom u Hagu

Nakon oslobađanja Stanišića i Simatovića u prvom stupnju 2013.godine – dogodio se i istup prvog haškog suca zviždača Frederika Harhoffa koji je optužio predsjednika Haškog suda Theodora Merona – za opstrukciju međunarodne pravde političkim utjecajem na haške suce.

Do tada nepostojećim elementom „konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela“ – je nakon prvostupanjske osude od 27 godina – prvo oslobođen general Vojske Jugoslavije Perišić, kao glavni logističar srpskih snaga na ratištima u Hrvatskoj te BiH.

Predsjednik Žalbenog vijeća u slučaju Stanišića i Simatovića – talijanski sudac Fausto Pocar –objasnio je zašto pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji u međunarodnom pravu.

Da bi došlo do takvog zaključka ovo Žalbeno vijeće je pažljivo proučilo jurisprodenciju ovog međunarodnog suda i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu – i preispitalo elemente odgovornosti za pomaganje i podržavanje u međunarodnom običajnom pravu. Žalbeno vijeće je tom prilikom primijetilo da „konkretna usmjerenost“ nije smatrana – elementom odgovornosti za pomaganje i podržavanje.“, naveo je zaključke istrage upitnog pojma Pocar.

Pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji

Drugim riječima i generalu Perišiću bi se potvrdila osuđujuća kazna po zapovjednoj odgovornosti za logističko pomaganje snaga koje su neselektivno gađale Zagreb, Sarajevo ili Zaštićene zone Ujedinjenih naroda – poput Srebrenice. Samo da njegovim Žalbenim vijećem nije upravljao bivši predsjednik Haškog suda - sudac Meron.

Njegovu smjenu i sankcije su od UN-a zatražila i udruženja žrtava, no ništa se nije dogodilo. Meronov koncept pojma „konkretne usmjerenosti“ pomoću kojeg je oslobođen Perišić, a potom i Stanišić i Simatović - već su odbacila i neka druga žalbena vijeća, a sada i peteročlano vijeće suca Pocara.

Žalbeno vijeće je odbacilo pristup koji je usvojen u žalbenoj presudi u slučaju Perišić – a kojim se zahtjeva „konkretna usmjerenost“ kao element koji obilježava actus reus odgovornosti na osnovu pomaganja i podržavanja, zaključivši da takav pristup, citiram – stoji u direktnoj i bitnoj proturječnosti s prevladavajućom jurisprodencijom.“, pročitao je sažetak nalaza Žalbenog vijeća sudac Pocar.

Franko Simatović pred sudom u Hagu
Franko Simatović pred sudom u Hagu

Žalbeni suci su prilikom poništavanja oslobađajuće presude zakazali novo suđenje po zapovjednoj odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice SDB-a Srbije u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini tijekom prve polovice devedesetih godina (1991-1995). Napomenuto je naime da žalbeni suci nisu mogli ponovno saslušati sve svjedoke i utvrditi razinu odgovornosti Stanišića i Simatovića i nivo njihove uključenosti u izvršavanje udruženog zločinačkog poduhvata srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Poništava, uz suprotna mišljenja sudaca Agiusa i Afanđea, odluku Raspravnog vijeća da oslobodi Stanišića i Simatovića optužbi za pomaganja i podržavanja ubojstva kao kršenja zakona i običaja ratovanja; i ubojstva, deportacije, drugih nehumanih djela, prisilnog premještanja i progona – kao zločina protiv čovječnosti – po svim točkama optužnice.“, pročitao je sudac Pocar iz drugostupanjske presude.


Optuženici vraćeni u haški pritvor UN-a

Iako nije bilo očekivano da Stanišić i Simatović dođu iz Beograda u Haag, optuženi su bili prisutni pri izricanju drugostupanjske presude kojom im je poništena oslobađajuća.

Nalaže se, uz suprotno mišljenje suca Afanđea – da se Stanišić i Simatović pritvore. I nalaže Upravniku pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda – da ih zadrži u pritvoru do daljnjeg naloga.“, naredio je na kraju predsjedavajući Žalbenog vijeća.

Nakon pripreme ponovnog suđenja Stanišiću i Simatoviću na Haškom sudu će se tako opet moći čuti svjedočenja o zločinima koje su počinile jedinice poput Škorpiona, Crvenih beretki, Arkanovaca, Martićeve milicije i nekih drugih.

Žalbeni suci su u drugostupanjskoj presudi naložili budućem Raspravnom vijeću - da u novom suđenju primjeni ispravne pravne standarde utvrđivanja odgovornosti ratnih šefova tajne policije Srbije - bez izmišljenog elementa – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela.

Dokumentarni film o formiranju specijalnih jedinica SDB-a:

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG