Dostupni linkovi

Srebrenica: Usporen proces obnove porušenih kuća


Srebrenica, kuća koja čeka na obnovu

U toku ratnih dešavanja, na području opštine Srebrenica porušeno je 6.400 stambenih objekata. Uz podršku entiteskih ministarstava, fondova i međunarodne zajednice, do sada je obnovljeno svega 2.700 objekata. Istinski povratnici imali su pravo na obnovu, ali je bilo i zloupotreba, pa su kuće obnovljene i onima koji žive u inostranstvu.

Proces obnove devastiranih objekata teče sporo. Ipak, može se reći da su skoro svi povratnici u Srebrenicu, dobili krov nad glavom, iako su neki čekali po nekoliko godina.

„Ja sam se u Srebrenicu vratio 2009, godine. Od tada sam podnosio zahtjev da mi se obnovi kuća i tek prije dvije godine počeli su radovi. Međutim, urađen mi je samo nužni smještaj. Sam sam uredio jednu sobu, ali nema ni vode ni struje u kući“, kaže jedan povratnik u Srebrenicu.

Opštinsko odjeljenje za obnovu vodilo je dio poslova oko izgradnje kuća i to je rađeno po propisanim kriterijumima. Obnovljeno je tek 2.700 kuća, a proces obnove je usporen jer je sve manje donatora.

„Onaj ko raspisuje tender za izgradnju stambenih jedinica ima opšte i posebne kriterije. Od opštih kriterija, svi su eliminatorni. Korisnik projekta mora prije svega imati status raseljene osobe u Federaciji BiH. Svaki član porodice mora imati i ličnu kartu izdatu u MUP Srebrenica. U proteklom periodu na području opštine Srebrenica, od porušenih 6.400, obnovljeno je 2.70 kuća. Novih najavljenih projekata za obnovu kuća nema, izuzev tendera koji je raspisalo federalno resorno ministarstvo“ ,napominje Abdurahman Omić, opštinski uposlenik.

Povratnik Senahid Ahmetović dobio je donaciju, ali i potporu, kao i većina drugih.

Srebrenica, kuće koje čekaju na obnovu
Srebrenica, kuće koje čekaju na obnovu

„O obnovi kuća mogu reći sve najpozitivnije. Svako ko se vratio, dobio je neku vrstu pomoći u obnovi svoga doma. Ja sam, pored obnove kuće dobio i određenu vrstu podrške za održivi povratak. To isto dobili su mnogi, ali su neki pomoć zloupotrijebili, a neki su započeli biznis na osnovu odatne pomoći“, kaže Senahid.

Prijeratni stanovnici Srebrenice, koji su sada u dijaspori, ispunjavali su dio propozicija, pa su, shodno tome i njima obnovljene kuće koje su sada napuštene.

„Dese se takvi slučajevi. Kad osoba podnosi zahtjev za obnovu i prikaže nam ličnu kartu, izdatu u Srebrenici, mi smo dužni da izdamo potvrdu o dobrovoljnom povratku“, naglašava Omić.

Osim obnove privatnih stambenih objekata, opština Srebrenica realizovala je i projekt socijalnog stanovanja gdje je smješteno 55 porodica.

„Tu su smještene porodice kojima se iz nekog razloga u ovom momentu ne može obnoviti kuća. Radi se o osobama koje su iz udaljenijih sela, gdje nema odgovarajuće putne komunikacije. U zgradama socijalnog stanovanja smješteni su mladi bračni parovi, kao i neophodan stručni kadar. Sredstvima Vlade Republike Srpske i još nekih donatora izgrađena je zgrada u koju su smješteni dotadašnji korisnici alternativnog smještaja. Na ovaj način urađeno je mnogo za stanovnike Srebrenice koji na drugi način nisu mogli da riješe svoje stambeno pitanje“, rekao je Suljo Čakanović, koji je vodio aktivnosti oko realizacije projekta ocijalnog stanovanja.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG