Dostupni linkovi

Pomoć haškim optuženicima: Novi populistički potez Dodika


Suđenje Radovanu Karadžiću
Suđenje Radovanu Karadžiću
Vlada Republike Srpske najavila je da će uskoro definisati precizne mjere podrške haškim optuženicima iz tog entiteta. I dok boračka populacija odobrava tu inicijativu, jedan dio javnosti smatra da je riječ o Dodikovom populističkom potezu. U uslovima kada se Republika Srpska suočava sa vrlo teškom ekonomskom situacijom, izdavanja za haške optuženike tek su marketing u funkciji prikupljanja političkih poena - smatraju pojedini analitičari.

Na zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vlada tog entiteta donijela je nedavno zaključak da će utvrditi mjere podrške za haške optuženike. To je uslijedilo nakon što je Dodik 8. i. 9. aprila boravio u Haškom tribunalu kao svjedok odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Entitetske vlasti ranije su pomagale porodice haških optuženika, ali je ta vrsta pomoći obustavljena. Zašto su se baš danas, u situaciji narasle ekonomske krize, odlučile na taj potez, pitanje je koje poreski obveznici imaju razlog da postave. Istovremeno, dio javnosti u Republici Srpskoj pozdravlja takvu odluku.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz kaže da su optuženi iz tog entiteta, i njihove porodice, prepušteni sami sebi:

„Nedopustiv je odnos države i svih faktora koji su naslonjeni na tu problematiku profesionalno, a ponajviše je nedopustiv odnos politike naspram potreba porodica prije svega i tih ljudi. Drago mi je da je Vlada zauzela stav i da će tražiti rješenja, ali još uvijek nemam informaciju na koji način.“

Miloš Šaljić, advokat Ratka Mladića, takođe smatra da haške optuženike treba pomoći. Ističe da optuženici imaju pravo na kontakt sa porodicama, kojima treba obezbijediti putne troškove i smještaj. Ne bi bilo loše, smatra Mladićev advokat, pomoći i direktno njih:

„Možda bi se nešto malo moglo i njima tamo pomoći, jer oni nisu u situaciji da mogu da jedu njihovu hranu, pa se svi hrane tako što kupuju u njihovoj kantini i spremaju sami jelo.“

Udruženja žrtava: Manipulacija građanima

U udruženjima žrtava Dodikovu inicijativu za pomoć haškim optuženicima iz RS ocjenjuju kao manipulaciju osjećajima građana.

„Ne vidim smisla ako je - bilo ko da je, s bilo koje strane, bilo koje nacionalnosti - počinio nešto. Neka se brani, neka dokaže da nije. Ako jeste, neka bude adekvatno kažnje. Ne vidim da mi građani i BiH i RS trebamo na bilo kakav način tu pomoći, pogotovo finansijski“, kaže Sudbin Musić iz Udruženja logoraša Prijedor 92 i preživjeli iz logora Omarska.

O motivima presjednika RS Milorada Dodika za takvom inicijativom Musić nema dilemu:

„Zloupotreba situacije u svrhu populizma, odnosno pojačavanja svoje popularnosti i sami tim spašavanje sebe kao lidera Srba na ovim prostorima i vjerovatno priprema za njegove buduće političke planove.“

Da je dnevnopolitički motiv u pitanju vjeruje i urednik informativnog programa banjalučke Alternativne televizije Vlatko Vukotić:

„Ja mislim da je to jedna populistička priča - da se stvori, uslovno rečeno, kritična masa da je Hag ponovo važan vlastima u RS, da podgriju tu priču o Hagu i kako treba pomoći haškim optuženicima koji su iz RS. U stvarnosti oni već godinama nemaju nikakvu pomoć i mnogo više daje Srbija, odnosno Hrvatska - jer se pokazalo da je ona direktno ili indirektno mnogo više pomagala. O moralnoj dilemi da li to treba raditi - to je potpuno druga priča, ali je činjenica da to najčešće služi samo za dnevnopolitičko prepucavanje i za jeftine dnevnopolitičke poene za vlasti u RS.“

Iako je entitetska vlada davno ukinula finansijsku podršku haškim optuženicima, pri Boračkoj organizaciji RS djeluje Fondacija „Pomoć“ u okviru koje se prikupljaju sredstva na dobrovoljnoj bazi. Vlada je takođe izdvojila 100.000 KM prije više od godinu dana za ove svrhe. Na jednoj od narednih sjednica vlade znaće se da li će nove mjere podrške haškim optuženicima ići iz džepova poreskih obveznika Republike Srpske. Ili će sve ostati na dnevnopolitičkom marketingu.

********************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG