Dostupni linkovi

Počinje posljednje haško suđenje - Goranu Hadžiću


Goran Hadžić
Goran Hadžić
U utorak počinje haško suđenje Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina, pobunjenog područja na teritoriju Hrvatske.

Dan prije početka, održana je predraspravna konferencija na kojoj su se dogovorile smjernice za predstojeće dane zadnjeg u nizu procesa na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju - u Den Haagu.

Prema planu tužiteljstva, proces dokazivanja optužbi trajati će duplo manje nego Hadžićevim bivšim suradnicima u ratno vrijeme čija suđenja trenutno traju, generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tužiteljstvo planira protiv Hadžića pozvati oko 85 osoba u sudnicu da uživo svjedoči, dok će se 52 iskaza svjedoka uvesti u dokaze bez ispitivanja jer su već svjedočili na suđenjima nekim suradnicima optuženog, u organiziranju i sprovođenju etničkog čišćenja u Hrvatskoj, poput Milana Babića i Milana Martića.

Početak suđenja Hadžiću najavio je predsjedavajući sudac Guy Delvoi (Gi Delvoa) napominjući kako će se proces otvoriti uvodnom riječi tužiteljstva.

Za glavno ispitivanje svih svjedoka, tužiteljstvo planira potrošiti 170 sati te ponuditi na usvajanje 5840 dokaznih predmeta koji se odnose na ekshumacije i identifikacije žrtava zločina navedenih u optužnici.

Među ponuđenim dokaznim predmetima su također, zakoni, službeni glasnici, novinarski tekstovi te video zapisi iz vremena kada je Hadžić bio na čelu takozvane Republike Srpska Krajina. Neki od njih će se prikazati i pri uvodnoj riječi tužiteljstva, najavio je za utorak glavni tužitelj u slučaju - Douglas Stringer.

„Dodao bih da će biti nekih slajdova, bit će 5-6 video inserata u dužini 2-3 minuta, a pokazati ćemo i neke karte“, najavio je Stringer.

Još se ne zna ime prvog svjedoka, budući da je lista svjedoka još uvijek pod mjerama zaštite. No neslužbeno smo doznali kako će najvjerovatnije svjedočiti netko iz mjesta Dalj, koje je uništeno u kolovozu 1992.godine od strane srpskih snaga. Zarobljeni branitelji mjesta su pogubljeni, a stanovništvo protjerano.

Podsjetimo, Hadžić je uhićen i sproveden u haški pritvor nakon sedmogodišnjeg bjekstva, u srpnju prošle godine. On je zadnji od 161-og optuženog kojem će se suditi pred UN-ovim Tribunalom.

Optužen je za istrebljenje, ubojstva, progone, protupravno zatvaranje, mučenje, nehumano postupanje, deportacije i bezobzirno razaranje u Istočnoj Slavoniji, u Hrvatskoj, od polovice 1991. do kraja 1993. godine.

************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG