Dostupni linkovi

PLO tvrdi: Izraelske vlasti sukrivac za ubistvo djeteta


Palestinci u spaljenoj kući

Palestinsko dijete je ubijeno u namjerno izazvanom požaru za kojeg se sumnja da su ga podmetnuli židovski doseljenici na Zapadnoj obali. Izraelska policija je saopštila da su napadači sprejem na kući napisali "osveta", na hebrjskom jeziku.

Osamnaestomjesečni dječak je poginuo u noćnom napadu na dvije kuće u selu Dumi. Njegovi roditelji i četvorogodišnji brat su ozlijeđeni. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, osudio je ovaj napad nazvavši ga „strašnim“.

On je na svom Twitter nalogu napisao da je u pitanju "čin terorizma u svakom pogledu, a da država Izrael ima isti odnos protiv terorizma, bez obzira na počinitelja".

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), koja ima većinu u okviru Samouprave na Zapadnoj obali, za ovo ubistvo krivi izraelsku Vladu, koja je, kažu, "u potpunosti odgovorna za brutalni atentat na dijete“.

PLO saopštava da je požar direktna posljedica „desetljećima nekažnjavanog naseljavanja terorista, koje podržava zvanični Tel Aviv“.

Upravitelj Nablusa na Zapadnoj obali Akram al-Joub govorio je novinarima ispred izgorene kuće palestinske porodice u selu Duma.

"Ovo je užasavajuće djelo koje čovječanstvo nije vidjelo od vremena stradanja Židova pod nacističkim režimom. Čudno je kako doseljenici uspijevaju da se šire gradovima i seljima Zapadne obale, šireći strah, ubijajući djecu, sve uz pomoć vojnika", rekao je Al-Joub.

Osamnaestomjesečni Ali Sad Davabša preminuo je na mjestu događaja. Njegova majka Reham, otac Sad i brat Ahmad odvedeni su u bolnicu u Nablusu.

U saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga koje provode istragu se kaže da "preliminarna istraga ukazuje na to da su osumnjičeni ušli u selo u ranim jutarnjim satima, zapalili kuće i ispisali grafite na hebrejskom“.

Policija kaže kako se „čini da napad ima nacionalističke motive“.

Oko pola miliona Židova živi u više od 100 naselja izgrađenih od 1967.godine i izraelske okupacije Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.

Međunarodno pravo ova naselja smatra ilegalnim, ali Izrael nije saglasan s tom definicijom.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG