Dostupni linkovi

Zločini u logoru Odžaci: Optužnica nakon 22 godine


Žica, ilustrativna fotografija
Više od dvije decenije traje potraga za pravdom logoraša iz Odžaka. Tek nedavno je državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika HVO-a Josipa Tolića za zlostavljanja i ubistva civila, dok je istovremeno Sud BiH smanjio kaznu na tri godine u jedinom pravosnažno okončanom predmetu protiv Albine Terzić. Žrtve se nadaju da će na red doći i nalogodavci svirepih zlostavljanja koje su preživjeli.

Bivši logoraši iz Odžaka djelimično su zadovoljni što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv bivšeg pripadnika HVO-a Josipa Tolića. Ističu da je ovo tek druga optužnica zbog zlostavljanja i ubijanja civila u ovom gradu, te da nisu zadovoljni ni smanjenjem kazne Albini Terzić koja je ovih dana pred Sudom BiH osuđena na tri godine zatvora.

Boro Ješić je prije rata živio u selu Potočanski Lipik kod Odžaka. Taj kraj je bio pretežno nastanjen srpskim stanovništvom, koje je inače bilo manjina na području ove opštine u Bosanskoj Posavini. Ješića su početkom maja 1992. godine zarobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane Odžak.

„Kad su počela ova previranja u Bosni i Hercegovini, prethodno u ovim bivšim jugoslovenskim državama, došlo je i do naoružavanja pripadnika HVO-a. Mi, kao manjinski narod na području opštine Odžak, došli smo u takvu situaciju da smo bili prinuđeni da se branimo. Međutim, nismo dugo odoljevali, tako da je izvršeno zarobljavanje naroda, mještana Novog Grada, Lipika, Dubice.“

Ješić dodaje da je bio zatvoren u fabrici Strolit i prostorijama osnovne škole u Odžaku, te skladištu bivše robne kuće Beograd u naselju Tulek u Bosanskom Brodu. Priča da su ga pripadnici HVO-a više puta pretukli nogama, kundacima i drugim predmetima.

„Trebalo je imati izopačenu maštu pa da se takvo nešto dogodi. Ja vjerujem da su svi oni koji su na bilo kojoj strani završili, a na takvoj poziciji, da su slične muke preživjeli. Mi znamo svoje. Ne bih u to ulazio, ali vjerujem da je tako. Dopadneš u ruke ljudi koji imaju takav način razmišljanja. Bez obzira na ratnu situaciju, to nije opravdanje nikakvo da se takvo nešto čini.“

U Odžaku je bio zatvoren i Mirko Đukić koji je iz zarobljeništva pobjegao tokom žetve pšenice na koju je sa drugim pritvorenim civilima bio prinudno odveden. Kaže da su uniformisani čuvari HVO-a na razne načine maltretirali zatočeno srpsko stanovništvo.

„Trebao sam da pjevam njihovu himnu, uopšte nismo znali... Onda sam skakao sa školske klupe u 'more', što je nemoguće, znate. Ako ne uspijemo, ruke na leđa pa glavom o tablu, pa nazad.“

Nezakonito zatvaranje civila, nečovječno postupanje i zlostavljanje, ubistva, prisiljavanje žena na seksualni odnos i druga nedjela izvršena tokom 1992. godine u Odžaku opisana su i u optužnici koju je nedavno podiglo Tužilaštvo BiH protiv Josipa Tolića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a. Član Udruženja logoraša Odžak 92 Vlado Dragojlović ističe da je bilo krajnje vrijeme da pravosuđe BiH podigne drugu optužnicu za ratne događaje u ovom gradu.

„Došla je prekasno, ali bolje ikad nego nikad. Nadam se da neće ostati na tome. To je za nas srednji nivo zločina, dakle, ne nekakvi direktni izvršioci, mada ima onih koji su formirali logor, koji su to podsticali, a ima normalno i onih koji su bili brutalni izvršioci. Dakle, on je nekakav srednji nivo, i da nam je da to optužnica korektno obuhvati, da ne bude promašaja kao u slučaju Albine Terzić.“

U sedmici u kojoj je podignuta optužnica protiv Josipa Tolića pred Sudom BiH izrečena je pravosnažna presuda bivšoj pripadnica Vojne policije HVO-a Albini Terzć za zločine nad civilima u Odžaku, kojom logoraši nisu zadovoljni, kaže predsjednik udruženja Odžak 92 Milan Miletić.

„Na podizanje optužnice protiv Tolić Josipa, komentar je: evo, dvadeset i dvije godine trebalo je da se podigne optužnica gdje je već sve jasno. Naravno, s obzirom na protekli vremenski period od dvadeset i dvije godine, ne mogu izraziti sreću, ali činjenica da je podignuta optužnica daje nam neku nadu da se nešto pokreće po tom pitanju, ali sama iskustva govore, evo i u zadnjem predmetu Terzić Albine, da je prvostepeni sud presudio pet godina, a viši sud smanjio kaznu na tri godine, znači, to nam ne ulijeva sigurnost da će pravda biti zadovoljena i da će zločinci biti kažnjeni adekvatno.“

Podizanje optužnice protiv Josipa Tolića pozdravlja Boro Ješić s početka ove priče. On kaže da želi da vjeruje da će činjenice utvrđene na svim suđenjima za ratne zločine u BiH pomoći uspostavlju povjerenja i pomirenju među građanima Bosne i Hercegovine, ali naglašava i da u to nije posve siguran.

„Znate šta je prethodilo tome – bratstvo i jedinstvo. Međutim, nakon svega toga, desilo se ovo, i mi se svi pitamo je li to moguće vratiti na početnu poziciju. Nisam siguran, ali nadam se, bar ove generacije koje dolaze, da će nešto naučiti. Ako – kažem, a nisam siguran u sve to. Možemo samo da se nadamo i da vjerujemo.“
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG