Dostupni linkovi

O navodnom napadu Arkana bez znanja Karadžića


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izveo je u obranu svog prvog svjedoka kojem su odobrene zaštitne mjere. On je skrivenog lika i pod pseudonimom KW-317 došao potvrditi svom bivšem stranačkom šefu iz Srpske demokratske stranke ( SDS) kako je Zvornik zauzet samovoljno od strane paravojnih formacija Željka Ražnjatovića Arkana, navodno bez znanja Karadžića.

Haško tužiteljstvo je podsjetilo, pak, zaštićenog svjedoka obrane kako je Zvornik zauzet upravo prema Karadžićevom planu, takozvanoj Varijanti A i B, koja predviđa zauzimanje bosanskohercegovačkih općina u kojima su Srbi većina, odnosno manjina.

Osim za zauzimanje grada Zvornika, zaštićeni svjedok je također pokušao svaliti odgovornost na Arkanovce za počinjene zločine nad nesrpskim stanovništvom, koje navodno lokalne vlasti bosanskih Srba nisu mogle spriječiti. Haški tužitelj Alan Tieger ga je, pak, podsjetio u unakrsnom ispitivanju kako su se događaji u Zvorniku upravo dogodili prema planu vrha vlasti na čijem je čelu bio optuženi Karadžić, navevši kao dokaz zapisnik sa sastanka SDS-ovaca na kojem je optuženi govorio o Varijanti A i B. Riječima sudske prevoditeljice:

„Proširena sjednica kluba poslanika, što znači da je obuhvatila i predstavnike Glavnog odbora i opštinske predstavnike.“

SVJEDOK: Ja se ne mogu sjetiti same sjednice, ali treba pogledati o kakvim se datumima radi jer to je ako samo pogledamo, kako vi kažete, izdvojeno iz konteksta vrlo opasno tumačiti.“

Člana zvorničkog SDS-a su 2003. godine ispitivali haški istražitelji, pa ga je tužitelj Tieger podsjetio na njegove vlastite riječi, usprotivši se pritom optužbama da ih vadi iz konteksta jer je upravo i svjedok tada spomenuo Varijantu A i B, odnosno uputstva stranačkog vrha za zauzimanje Zvornika.

„Prije 15. marta 1992. godine, vi kažete ’mislim da je to bio faks, možda pismo.’ Također ste na na stranici 87 tog razgovora objasnili da u vezi sa tom direktivom ’nije bilo mnogo mnogo instrukcija već je jednostavno u njoj rečeno da su uslovi u BiH takvi da treba da počnemo sa sprovođenjem drugog nivoa uputstava za opštine, Varijanta A i B.“

Prema haškom tužiteljstvu, lokalne vlasti bosanskih Srba u Zvorniku su zajedno djelovale s Arkanovcima prema uputstvu vrha SDS-a, kako bi se zauzelo mjesto i protjeralo nesrpsko stanovništvo. Zaštićeni Karadžićev svjedok KW – 317 više se puta uzrujao tijekom takvih tumačenja događaja, ostajući i dalje pri stavu da se radi o krivim zaključcima:

„Ja vama ne mogu da tumačim Karadžićeve govore. To vi morate sa njim da rastumačite. Ali ja ne vidim šta je prehodilo tome i čemu je bio posvećen određen sastanak. Ako vi samo kažete da smo se mi sastali da govorimo o Varijanti A i B, onda to ispada tako, tu nema govora. Ali vi ne znate zašto je to, vi ne ispitujete zašto se to dogodilo, šta je prethodilo tome.“

Karadžić, koji je do sada izveo preko 140 svjedoka obrane, nastaviti će ih ispitivati i idući tjedan, kada se očekuje, uz iskaze vojnih i političkih dužnosnika bosanskih Srba, i svjedočenje Iva Bataja (Yves Bataille), francuskog geopolitičara i povjesničara koji zagovara takozvanu „srpsku stvar“, a koji sam sebe naziva - nacionalistom bez granica.

*******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG