Dostupni linkovi

Novi tender za izgradnju državnog zatvora


Mjesto gdje treba biti izgrađen državni zatvor, foto iz 2011.
Mjesto gdje treba biti izgrađen državni zatvor, foto iz 2011.
U ponedjeljak 9. decembra biće otvoren novi tender za izgradnju državnog zatvora. Prošli je poništen jer su odabrani ponuđači tražili više novca nego što je budžetom predviđeno. U Ministarstvu pravde BiH, ali i u Jedinici za izgradnju državnog zatvora, nadaju se da će ovaj put tender biti uspješniji kako bi građevinski radovi mogli početi u proljeće. Ova institucija Bosni i Hercegovini treba što prije, naročito ako se zna da osuđenici za ratne zločine, koji bi trebali biti smješteni u državnom zatvoru, borave u entitetskim zatvorima, za šta se na godišnjem nivou izdvaja oko dva i po miliona eura.

U državnom zatvoru bi trebali biti smješteni osuđenici Suda BiH. Kako zatvor još nije napravljen, osuđenici kaznu izdržavaju u entitetskim zatvorima. Za njihov smještaj se iz državnog budžeta izdvaja 40 KM dnevno po osuđeniku, godišnje je to 14.600 KM za jednu osobu, a kako ih ima prosječno 330, na godišnjem nivou plaća se 4,8 miliona KM.

S druge strane, predviđeno je da državni zatvor ima najsavremenije obezbjeđenje, što bi onemogućilo bijeg osuđenika, a takvih slučajeva je bilo u entitetskim zatvorima.
Ukoliko novi tender bude uspješan, izgradnja zatvora bi trebala početi u proljeće 2014. godine.

Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić podsjeća da je do sada nekoliko puta prolongiran početak radova, zvanično zbog komplikovane procedure:

„Projektom izgradnje državnog zatvora upravlja i sve odluke donosi Upravni odbor u čijem sastavu su predstavnici državnog i entitetskih ministarstava pravde, te Ministarstva finansija i trezora BiH. Cjelokupni proces odlučivanja i implementacija projekta vrši se u skladu sa međunarodnim ugovorom između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope. U konkretnom slučaju, odluka Upravnog odbora o poništenju tendera donijeta je uz saglasnost Razvojne banke, jer su sve dostavljene ponude u poništenom tenderu u značajnoj mjeri premašile predviđeni iznos. Osim ovog prolongiranja, na koje Ministarstvo nije moglo utjecati, drugih kašnjenja u samom projektu nije bilo jer se radilo na izradi potpuno novog projekta i postavljanju novih rokova, a što je opet bio zahtjev Razvojne banke Savjeta Evrope. Rad po novom projektu počeo je 2010. godine i od tada sve aktivnosti se provode u planiranim rokovima. Osim toga, u prethodnom periodu rađeni su brojni pripremni radovi kakve zahtijeva jedna kapitalna investicija – od obimnih tehničkih do pripremnih građevinskih radova, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, nivelaciju tla, izgradnju zaštitnog zida, izvedbu projekata, geomehanička ispitivanja, deminiranje terena, izradu cesti i bunara, te brojne druge aktivnosti", kaže Marina Bakić.

No, poznato je da su se zaduženi za izgradnju državnog zatvora suočavali proteklih sedam godina sa nizom opstrukcija. Iz Republike Srpske su čak najavljivali i da će se povući iz ovog projekta jer im se nije dopala ideja da se cijeli projekat mijenja, na čemu su insistirali donatori kako bi bio prilagođen evropskim standardima.

Jedinica za izgradnju državnog zatvora proteklih godina suočavala se sa brojnim kritikama, iako je riječ o operativnom tijelu koje samo izvršava odluke Upravnog odbora, ali i zahtjevima koji su ponekad bili teško izvodivi.

„Jedinica je, odgovorno tvrdim, do sada uradila sve u skladu sa procedurama i zadatim rokovima koji su bili predviđeni za određene aktivnosti na implementaciji projekta", kaže direktor Jedinice za implementaciju projekta (JIP) izgradnje državnog zatvora Zoran Bašić.

RSE: Kako se snalazite sa novim zahtjevima – te ponovljeni tender, te preseljenje?

Bađić: Novih zahtjeva ima, ali nisu sve to samo zahtjevi od Upravnog odbora. Konkretno preseljenje Jedinice je uslovljeno donošenjem novog zakona, o izmjenama i dopunama Zakona o izgradnji zavoda – i to je zakonska procedura. Imamo određenih problema u provođenju tih odredbi jer su naše obaveze iz tog zakona prethodno uslovljene donošenjem pojedinih akata za koje jedinica nije nadležna.

Protekle dvije godine naročito, Jedinica je bila suočena i sa brojnim napisima pojedinih medija koji su tvrdili da su novci za izgradnju zatvora već potrošeni. Bašić kaže da takva pisanja stvaraju negativan imidž i usporavaju projekat, a da nisu utemeljena jer donatori provjeravaju potrošnju svakog pfeninga:

„Takvo negativno informisanje nanosi ogromnu štetu i stvara jako loš imidž oko ovog projekta, a upravo je suprotno. Ovaj projekat je potreban za ovu državu. To je prvi državni zatvor u BiH. Postojeći su entitetski. BiH zaslužuje i treba da ima državni zatvor. U interesu je i lokalne zajednice da se napravi takav objekat koji je na izvjestan način i privredni objekat u tom dijelu BiH. I zaista ne vidim razlog za ovako velike kampanje u pojedinim medijima", konstatuje Bašić.

Ipak, ma koliko otpora bilo, ukoliko novi tender protekne bez problema, izgradnja zatvora počinje u proljeće.

Emir Mehmedović, predsjednik Upravnog odbora, ranije je izjavio da od trenutka kada se započne s radovima potrebno je dvije godine da se usele prvi zatvorenici. Prostom računicom država će platiti dodatnih 10 miliona KM entitetskim zatvorima za osuđenike koji već izdržavaju kaznu.

Projekt izgradnje državnog zatvora, koji je vrijedan 77 miliona maraka, započet je još 2007. godine. Kako kaže Bakić, sva finansijska sredstva su osigurana. Donatori su Evropska komisija i vlade Švedske i Sjedinjenih Američkih Država.
XS
SM
MD
LG