Dostupni linkovi

Nova haška godina: Samo jedna prvostupanjska i niz žalbenih presuda


Radovan Karadžić i Ratko Mladić na Vlašiću 1995.
Radovan Karadžić i Ratko Mladić na Vlašiću 1995.
Na Haškom sudu nakon zimske pauze ovaj je tjedan krenula nova sezona suđenja. Od aktualna tri prvostupanjska procesa nastavljeno je samo suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, dok su suđenja bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku takozvane Republike Srpska Krajina Goranu Hadžiću – na višemjesečnim pauzama. General Mladić bi se uskoro ipak trebao ponovno pojaviti u haškoj sudnici, i to kao svjedok obrane svom bivšem političkom šefu Karadžiću, no njegovi branitelji se tome i dalje žestoko protive.

Nezadovoljni obvezujućim nalogom za svjedočenjem, subpoenom, branitelji generala Mladića nastavili su se boriti početkom nove godine kako njihov klijent ne bi morao sjesti na klupu za svjedoke na suđenju Karadžiću, što je predviđeno potkraj ovog mjeseca. Glasnogovornica Haškog suda Magdalena Spalinska obavijestila je o novim, ovotjednim potezima Mladićevih branitelja – u svrhu spriječavanja svjedočenja o zločinima za koje se terete bivši vojno-politički lideri bosanskih Srba - dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce:

„U slučaju Mladić, obrana je podnijela zahtjev pred Raspravnim vijećem u slučaju Karadžić, tražeći od tog vijeća da preispita svoju odluku kojom je odbijen Mladićev zahtjev da mu se odobri ulaganje žalbe na odluku o izdavanju obvezujućeg naloga, te da se njegovo svedočenje u predmetu Karadžić odloži dok se ne obavi odgovarajuće medicinsko vještačenje kojim bi se utvrdila njegova sposobnost svjedočenja.“

Uz to, Mladićeva obrana je ovaj tjedan zatražila i od Raspravnog vijeća iz njegovog slučaja – da ga zaštiti od Raspravnog vijeća u slučaju Karadžić:

„Obrana je zahtjevala da Vijeće ne dozvoli da se svedočenje obavi dok ne bude rješena žalba i dok se ne obavi medicinsko vještačenje, kojim će se utvrditi je li Mladić u stanju svjedočiti.“

Ove godine u Hagu se očekuje i rasplet slučaja vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, kojem je prvostupanjska presuda odgođena zbog diskvalifikacije suca zviždača Frederika Harhoffa iz njegovog suđenja. Potkraj prošle godine je odlučeno da će se presuda ipak izreći nakon što se novoimenovani sudac upozna sa slučajem, odnosno pregleda zapisnike i video snimke iskaza svjedoka, što bi moglo potrajati još pola godine. Šešelj, koji se brani sam, žalio se na tu odluku, tražeći od žalbenih sudaca obustavu svog dugotrajnog postupka ili eventualno njegovo ponavljanje:

„U postupku protiv Vojislava Šešelja, potpredsjednik Međunarodnog suda, sudac Karmel Ađius (Carmel Agius), imenovan je da razmotri žalbu koju je 10. siječnja 2014. uložio Šešelj na odluku Raspravnog vijeća u tom slučaju o nastavku postupka.“

Ove godine očekuje se izricanje niza drugostupanjskih, konačnih presuda za haške optuženike. Sezonu će otvoriti idući tjedan Žalbeno vijeće u slučaju visokih vojnih, policijskih i političkih dužnosnika Srbije osuđenih u prvom stupnju za zločine nad kosovskim Albancima 1999.godine:

„Idući tjedan, izricanje presude Žalbenog vijeća u slučaju Šainović i drugi zakazano je za 23. siječanj u 9 sati i 30 minuta u sudnici III.“

Podsjetimo: u prvostupanjskoj presudi Raspravno vijeće je na 22 godine zatvora osudilo nekadašnjeg potpredsjednika Vlade SR Jugoslavije Nikolu Šainovića, generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića i policijskog generala Sretena Lukića. Vojni generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević tada su osuđeni svaki na 15 godina zatvora, dok je prvooptuženi bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen po svim točkama optužnice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG