Dostupni linkovi

Prijedor: "Kad god se otkrije masovna grobnica, očekujem da ću naći brata i oca"


Šest udruženja porodica žrtava i svjedoka genocida u utorak je posjetilo masovnu grobnicu u Tomašici kod Prijedora, za koju u Tužilaštvu BiH kažu da je jedna od najvećih na području Bosanske Krajine. To je primarna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, ubijenih u ljeto 1992. godine.

Porodice nestalih iz Prijedora tragaju za više od 1.200 osoba i nadaju se da se u ovoj grobnici nalaze tijela njihovih najmilijih.

Mirsad Duratović, iz okoline Prijedora, već 21 traga za deset članova porodice. Među njima su njegov brat i otac:

„Čovjek očekuje kad god se otvori neka grobnica da će možda upravo u toj grobnici pronaći nekog od članova porodice za kojima traga. Ja tragam za ubijenim članovima porodice, njih 10 ukupno. Otac je ubijen 20 metara od kuće sa svojom braćom zajedno. Strina je ubijena u mojoj porodičnoj kući u dječijoj sobi. Did i nana su ubijeni pred svojom porodičnom kućom, izvedeni su iz kuće. Oboje su bili već starci, u penziji. Ubijeni su 20. jula 1992. godine u akciji etničkog čišćenja koju su izveli vojska i policija bosanskih Srba. U toj akciji ubijeno je približno oko 1.600 civila. Tijela su treću dan u jednoj organizovanoj akciji pokupljena na kamione i odvezena u nepoznatom pravcu", priča Duratović.

Prijedorčanka Emina Zečić svog sina jedinca traži još od ljeta 1992. godine:

„Voljela bih ga naći danas, pa nek namah ja istu sekundu umrem – samo da znam da su kosti mu nađene. Zar tolike godine da se ne može pronaći, da niko ne kaže gdje, šta je, kako je? Tolike grobnice, a neće niko da kaže. A svi oni znaju gdje je to", tvrdi Emina Zečić.

Porodice tragaju za više od 1.200 osoba, a očekuje se da će nakon iskopavanje u masovnoj grobnici na lokalitetu Tomašica u okolini Prijedora dobiti odgovor gdje se nalaze kosti njihovih najmilijih.

„Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se o primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine. Ova masovna grobnica otkrivena je 3. septembra i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara u kojem su nagomilani posmrtni ostaci", kaže Selma Hećimović iz Tužilaštva BiH.

Mujo Begić, šef Regionalnog odjela Instituta za nestale osobe BiH, rekao je da su žrtve ubijene tokom ljeta 1992. godine otkrivene zahvaljujući tačnoj informaciji osoba iz Vojske RS-a, a ta informacija je potom potvrđena iz više izvora:

„To su bili direktni učesnici u prikupljanju i odvoženju tijela na ovaj lokalitet. Došlo je do izmiještanja s ove masovne grobnice, odnosno do njenog pljačkanja u periodu od 1. do 15. 7. 1993. godine nakon osnivanja Haškog tribunala, kada su organizirano i sistematski jedan dio ove masovne grobnice izmješten na lokalitet Jakarine kose", navodi Begić.

Ova masovna grobnica locirana je prije gotovo devet godina. Tada su i pronađeni posmrtni ostaci 24 žrtve, nakon čega je grobnica zatvorena, kaže Edin Ramulić iz prijedorskog Udruženja „Izvor“:

Edin Ramulić
Edin Ramulić
„Tada se naprasno prekinulo sa ekshumacijom. Navodno je ustanovljeno, kao što se i jeste desilo, da je ta grobnica uznemiravana i da su tijela izmještena na Jakarinu kosu. Tada je tu ekshumaciju radila federalna komisija i oni su tada procijenili, prije svega zbog nestručnosti ali i zbog konfiguracije terena, jer tu je bio ogroman nanos šljunka, da tu više nema tijela, da bi se sada ponovo ispostavilo da tu ustvari ima još tijela. Očekujemo da će jedan dobar dio slučajeva nestanaka biti razriješen nakon što se ova grobnica sada ekshumira i nakon što se utvrdi identitet tih žrtava. Nažalost, ostaje bolna činjenica zašto se to nije uradilo prije devet godina", kontstatuje Ramulić.

Sada kada je ponovo otvorena grobnica kod Tomašice, Mirsad Duratović smatra da bi trebalo otvoriti i druge grubnici u kojima je ekshumacija davno završena:

„U ovome momentu, s obzirom da se radi o primarnoj grobnici i da su na tom lokalitetu 2004. su već vršene ekshumacije, pojavljuje se sumnja kod mene kao člana porodice, ali i kod svih drugih porodica da li se i u drugim, dosad već ekshumiranim masovnim grobnicama trebaju raditi nova istraživanja. Da li se prečnik tih nekih grobnica koje su ranije ekshumirane treba proširiti sada za još 50 ili 100 metara u krug i ići ponovo dublje dole - ako se kopalo do tri, četiri, pet metara dubine da se ide na osam ili devet? Jer vidimo sad da su tijela zakopavana i na mnogo veće dubine nego što smo mi dosad mislili", kaže Duratović.

Porodice nestalih Prijedorčana pitaju se da li će se zbog zločina u kojima su ubijeni njhovi najmiliji, nakon zatvaranja i ove grobnice, Tužilaštvo BiH podići optužnice za odgovorne osobe.
XS
SM
MD
LG