Dostupni linkovi

Krstić oslobođen tužbe za nepoštivanje suda


Radislav Krstić u Haškom tribunalu
Radislav Krstić u Haškom tribunalu
Protekli tjedan Haški sud je oslobodio bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića od optužbi za nepoštivanje suda, odnosno odbijanja da svjedoči o srebreničkim događajima na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Krstić se pravdao da ne želi svjedočiti zbog zdravstvenih problema, odnosno da bi mu to dodatno otežalo psihičko stanje i nesanicu, a sud se uvjerio da je to razumna isprika za odbijanje obvezujućeg sudskog naloga - subpoene.

Ovo je Krstiću druga haška presuda budući da trenutno izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog sudjelovanja i pomaganja u srebreničkom genocidu.

Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja je sudjelovala u pogubljenjima, prema optužnici, preko 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka - odlučio se na haški pritvor umjesto na haško svjedočenje. No nakon jednodnevnog suđenja potkraj svibnja ove godine i iskaza psihijatrijskog vještaka, sudsko vijeće se uvjerilo da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a), naveo je u oslobađajućoj presudi sudac Melvil Berd (Melville Baird). Riječima sudskog prevoditelja:

„Vijeće je također uzelo u obzir da iskaz eksperta obrane, gospođe Ane Najman, u materijalno važnim elementima podržava druge dokaze medicinskog karaktera pred vijeće. Vijeće je dalje uzelo u obzir da svjedočenje eksperta pokazuje da se duševno stanje optuženog pogoršalo otkako je dobio subpoenu da svjedoči u predmetu Karadžić.“

Za nepoštivanje suda Krstiću je prijetila kazna zatvora do sedam godina i/ili novčana do 100.000 eura. No prema dosadašnjoj praksi, svjedoci koji su odbijali svjedočiti bez valjanog opravdanja kažnjavani su sa par mjeseci zatvora, što su većinom već izdržali u haškom pritvoru očekujući presudu. Za Krstića je pak utvrđeno drugačije, napomenuo je sudac Berd:

„Prema tome, na osnovu sveukupnih dokaza pred vijećem ovo vijeće smatra većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije Kwona, da ozbiljnost zdravstvenog stanja optuženog i moguće pogoršanje tog zdravstvenog stanja do kojeg bi moglo doći u slučaju da optuženi svjedoči pred vijećem u predmetu Karadžić, može predstavljati razumnu ispriku za odbijanje optuženog da svjedoči.“

Spomenuti sudac O Gon Kwon, koji je želio kažnjavanje, inače je predsjedavajući sudac na suđenju Karadžiću. Ratni vođa bosanskih Srba želio je da Krstić u njegovu obranu izjavi kako on kao predsjednik nije naredio zauzimanje zaštićene zone Srebrenica, te da nema ništa sa zločinima koji su tamo počinjeni.

Inače, uz Krstića, Karadžića je odbilo više oficira bosanskih Srba, pogotovo oni uključeni u srebreničku operaciju, poput Ljubiše Beare, Zdravka Tolimira, Milenka Živanovića i Ratka Mladića. Za njihovo svjedočenje Karadžić je također zatražio izdavanje subpoene, odnosno obvezujućeg naloga, a ostaje za vidjeti hoće li i nakon toga oni pristati svjedočiti, ili će se odlučiti na proces za nepoštivanje suda, poput generala Krstića:

„Gospodine Krstiću, molim vas ustanite. Razmotrivši sve dokaze, vijeće većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije Kwona, nalazi da optuženi radoslav Krstić nije kriv za nepoštivanje suda po pravilu 77 A1 pravilnika.

Nakon oslobađajuće presude, Krstić će se vratiti u zatvor gdje izdržava kaznu od 35 godina zbog podržavanja i učešća u genocidu.

********************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG