Dostupni linkovi

Koliko je oružja zaostalog iz rata u BiH?


Niko u BiH ne zna koliko se u ovoj državi nalazi oružja zaostalog iz proteklog rata. Oružane snage BiH nemaju ažurirane spiskove o količinima starog naoružanja u svojim skladištima. Ne zna se ni koliko je skrivenog oružja - a da ga itekako ima, potvrđuju i zakopana protuoklopna sredstava pronađena ovih dana. Nepoznanica je i koliko se oružja nalazi u posjedu građana. Procjenjuje se da svaki peti stanovnik BiH danas ima zaostalo oružje.

Koliko u BiH ima viškova oružja koji trebaju biti uništeni jer nisu u skladu sa standardima NATO saveza i dalje nije poznato. Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić očekuje da će popis takvog oružja, koje se nalazi u magacinima Oružnih snaga BiH, biti završen u narednih nekoliko mjeseci:

„Do kraja ove godine očekujemo da ćemo uz pomoć nekih međunarodnih organizacija NATO pakta uraditi valjane popise i imati potpuno jasnu situaciju", kaže Osmić.

Među zaostalim naoružanjem su i velike količine mina, minsko-eksplozivnih sredstava i municije koje su zbog starosti nepouzdane za čuvanje. Ministar Osmić kaže da je njihovo uništavanje dijelom predviđeno u naredne dvije i po godine kroz projekat „EXPLODE“, za čije će finansiranje Evropska unija izdvojiti oko 3,800.000 eura:

„Naravno, BiH ima problem, a Ministarstvo odbrane je zatražilo pomoć EU i dobilo je vrlo brzo. EU u saradnji sa OSCE-om i UNDP-om organizavala je ovo uništenje", pojašnjava ministar.

Tokom realizacije ovog projekta trebalo bi da bude uništeno oko 6.000 tona viškova oružja i nestabilne municije.

„Prema našem viđenju projekat je izuzetno važan iz dva razloga. Prvi razlog podrazumijeva zaštitu stanovništa koje živi u blizini ovakvih lokacija. Radi njihove sigurnosti izuzetno je važno da se unište takva municija i naoružanje. Drugi važan razlog učešća u ovom projektu je činjenica da kroz realizaciju možemo spriječiti neke potencijalne nestanke municija i naoružanja sa ovakvih lokacija kada oni ne bi bile pod nadzorom i kontrolom. Na taj način doprinosimo unapređenju sigurnosti ne samo u zemlji, već u cijelom regionu", kaže predstavnica Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen.

S druge strane, ranije projekte uništavanja zaostalog oružja u BiH pratile su brojne kontroverze. U posljednjih nekoliko godina mediji u BiH izvještavali su o nestanku viškova oružja iz objekta Oružanih snaga u Doboju, dok su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pronašli u skladištima bugojanske firme BINAS gotovo 45.000 tromblona, bombi i avioraketa koje su trebale biti uništene.

Nedavno je i Tužilaštvo BiH zbog malverzacija prilikom uništavanja viškova naoružanja podiglo optužnicu protiv sadašnjeg i bivšeg službenika državnog Ministarstva odbrane Šefika Hasanovića i Marija Šege i nekadašnjeg direktora bugojanskog preduzeća Binas Muhameda Gurbeta. Zbog navedenog postavlja se pitanje ko će kontrolisati realizaciju novog projekta „EXPLODE.“

„Nadzor će biti vršen od svih donatora koji će dati sredstva za uništavanje ovog viška. Isto tako, nadzor će biti i od Ministarstva odbrane zbog toga što se u ranijim vremenima dešavalo da smo imali određene malverzacije, po kojima sada rade tužilaštvo i sud", kaže o tome zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

I dok u Ministarstvu odbrane BiH još uvijek nemaju precizne podatke o količinama viškova naoružanja u skladištima Oružanih snaga, daleko je veća nepoznanica koliko je oružja zaostalog iz rata skriveno na području BiH. U blizini nekadašnje linije razdvajanja Armije BiH i VRS u selu Kalošević u opštini Tešanj ovih dana je otkrivena veća količina zakopanog naoružanja.

Boris Grubešić
Boris Grubešić
„Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH ovlašteni policijski djelatnici SIPE su u blizini Tešnja, zajedno sa istražiteljom Tužiteljstva BiH, pronašli veliku količinu naoružanja, eksplozivnih sredstava i ručnih bacača. Do sada je iskopana količina od više stotina komada minsko-eksplozivnih sredstava i ručnih bacača. Pretpostavlja se da se na ovom lokalitetu nalazi jako velika količina naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Tužiteljstvo BiH i SIPA nastavljaju istragu u pravcu utvrđivanja odgovornih osoba za ovo nezakonito skrivanje naoružanja", navodi portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

A posljednje istraživanje, urađeno tokom 2011. godine, pokazalo je da skoro jedna petina građana BiH posjeduje neko od blizu 750.000 komada nelegalnog oružja, kaže jedan od autora istraživanja Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije:

„Slijedom mnogih policijskih akcija i mnogih negativnih i tragičnih događaja koji se dešavaju vidimo da građani čuvaju od eksploziva, bombi, kalašnjikova, snajpera i ostalog naoružanja, pa čak i zolja i malo težeg naoružanja", kaže Hadžović.

Zbog toga se u BiH priprema nova akcija „Žetva“ tokom koje će građani imati priliku da bez krivičnih sankcija predaju oružje, što sada po važećim zakonskim propisima nije slučaj.

„Kampanja za predaju i prikupljanje ilegalnog naoružanja trebala bi da se odvija u periodu od 1. septembra do 31. decembra ove godine. Partner u ovoj akciji MUP-a RS biće UNDP, a plan je da se paralelni procesi odvijaju i u Federaciji BiH kako bi efekat bio potpun", pojašnjava portparolka MUP-a RS Mirna Šoja.

*************************************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG