Dostupni linkovi

Karadžić ponovno u sudnici, ali zbog zdravlja


Radovan Karadžić u sudnici tribunala u Hagu
Radovan Karadžić u sudnici tribunala u Hagu

Ovaj tjedan u haškoj sudnici se ponovno našao ratni predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, gdje je na statusnoj konferenciji sa sucima razmatrao svoje zdravstveno stanje, ali i zatražio ispitivanje pritvora Ujedinjenih naroda (UN) zbog „velikog broja malignih bolesti među pritvorenicima“.

On je u svom obraćanju ponovio svoje strahove da UN-ov pritvor u Haagu izaziva rak te zatražio istragu – kako i on ne bi završio s tom bolešću kao 11 njegovih kolega pritvorenika.

Karadžić je sucima izjavio kako je već izrazio bojazan da haški pritvor izaziva rak, ali da po tom pitanju nije ništa učinjeno što bi ga umirilo da ne završi sa smrtonosnom bolešću kao više njegovih kolega pritvorenika.

Nema ničega što bi mi garantiralo ili osiguralo da neću biti zahvaćen takvim razvojem događaja.“, pobunio se optuženi.

Strah od okolice i hrane u pritvoru

Naime zbog tumora na mozgu optuženog bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića prekinuto je početkom ove godine njegovo suđenje, vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj je pušten na privremenu slobodu zbog karcinoma jetre, dok je nedavno u portugalskom zatvoru preminuo od raka pluća general Vojske Jugoslavije Mile Mrkšić.

Daj Bože da ne bude ni jednog više maligniteta, ali ništa se ne mijenja niti ne upućuje – da ga neće biti. Ja sam pisao ljubazno i upravi pritvora da sami zatraže istragu – jer to nije netko namjerno učinio, ali neki faktor u environment-u (okolišu) dovodi do ovakvog razvoja događaja.“, argumentirao je svoj zahtjev za istragom Karadžić.

Opuženik za dvostruki genocid i ostale zločine srpskih snaga tijekom rata u Bosni i Hercegovini zatražio je od sudaca da pokrenu istragu kako bi se ispitao materijal kojim je pritvor građen, hrana kojom se hrane haški pritvorenici te utvrde ostali faktori mogućeg uzroka karcinoma.

Uspješna operacija žuči i šećer pod kontrolom

S druge strane Karadžić je Vijeće obavijestio da se dobro osjeća unatoč nedavnoj operaciji žuči, kao i da mu zbog šećerne bolesti stanje nije trenutno pogoršano, napominjući da se treba i dalje intenzivno liječiti.

Izgleda da za sada moje krvne žile nisu oštećene. Ali ako se ne liječim to ne može ostati duže. Kod dijabetesa postoje trenutni i dugotrajni problemi. Trenutni su slabost i nedostatak koncentracije i tako dalje, a dugotrajni ovise od promjena na krvnim žilama i onda neki organi otkazuju.“, naveo je svoje bojazni, dodajući kako je u haški pritvor došao zdrav.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon je pak ponovio da istraga uvjeta haškog pritvora ne spada u domenu sudskog vijeća te uputio Karadžića da se obrati Tajništvu međunarodnog suda (ICTY).

Vijeće je primilo na znanje Vaše opservacije o općim uvjetima u pritvorskoj jedinici. No ja smatram da tamo postoji režim koji u potpunosti funkcionira. A budući da Vi ne tražite nikakvo konkretno pravno sredstvo, ponoviti ću što smo rekli u našem prethodnom nalogu – Vijeće smatra Vaše zdravlje izuzetno važnim.“, pojasnio je optuženom sudac Kwon.

Podsjetimo, Karadžić čeka u pritvoru prvostupanjsku presudu po 11 točaka optužnice zbog zločina srpskih snaga u Bosni i Hercegovini - genocida u općinama 1992.godine, progona, terora nad Sarajlijama (1992-1995), genocida u Srebrenici te uzimanja međunarodnih promatrača za taoce 1995.

Prvostupanjska presuda se očekuje krajem ove godine, nakon čega se očekuje i žalbeni postupak.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG