Dostupni linkovi

Građani Doboja protiv grafita mržnje


Akcija uklanjanja grafita
U Doboju je ove godine osnovana koalicija “Tolerantno i pozitivno iz Doboja”, koju čine predstavnici devet organizacija civilnog društva i Ugostiteljske i Trgovačke škole Doboj. Cilj koalicije je promocija principa tolerancije, koegzistencije i poštovanja različitosti. U saradnji sa gradskim vlastima i drugim relevantnim institucijama, a uz podršku Misije OESC-a u BiH, Koalicija provodi projekat „Prevencija i borba protiv krivičnih djela i incidenata počinjenih iz mržnje i predrasuda“. Ovih dana organizovali su akciju uklanjanja uvredljivih grafita.

Aktivisti koalicije “Tolerantno i pozitivno iz Doboja” prefarbali su neke od grafita kojima su se vrijeđali pripadnici nesrpskih naroda i veličao genocid u Srebrenici. U njihovom uklanjanju učestvovala je i članica Lokalnog volonterskog servisa Radoslava Tatić:

„Smatram da ovi grafiti ne vode ničemu dobrom, povlače incidente jedan za drugim i navode na mržnju između i nacija i omladine u gradu", kaže Radoslava Tatić.

Pored grafita povezanih sa ratom u BiH, na dobojskim fasadama često se ispisuju i oni protiv stanovnika Kosova i LGBT populacije.

„Grafitima uvredljivim nije mjesto niti na zidovima niti na zgradama našeg grada, pogotovo zato što svi ti grafiti imaju poruku iza sebe. Oni ostavljaju ustvari poruku i imaju najveći uticaj na mlade. Bez obzira na koga se to odnosi i koju poruku imaju, njima nije mjesto u ovom gradu. Ja se nadam da će to doći do svijesti mladih ljudi. Treba se postaviti u poziciju kako bismo se mi osjećali da su uvrede i prijetnje upućene prema nama", naglašava predstavnica Lokalnog volonterskog servisa Tanja Čakarević.

Posljednje premazivanje uvredljivih grafita proteklo je u prilično mučnoj atmosferi jer su akciju lokalnih aktivista pratili navijači dobojskog fudbalskog kluba „Sloga“ koji imaju potpuno drukčije mišljenje o ispisivanju takvih poruka, što nam je i potvrdio jedan od njih:

„Trebalo bi ih biti što više.“

Na pitanje zbog čega, odgovara:

„Zato što je takvo vrijeme i stanje da treba pljuvati po svima.“

Akcija uklanjanja grafita
Akcija uklanjanja grafita
Neke od uklonjenih poruka mržnje bile su ispisane na dječijem igralištu između bloka stambenih zgrada u centru grada - gdje se, inače, okuplja jedna grupa fudbalskih navijača - zbog kojih negoduju i neki od stanara. Među njima je i Ruža Đorđić:

„Mislim da je to nenormalno i bezobrazluk, da treba i komunalno i policija da obilaze i da vide. Pogledajte pred mojim ulazom. Pa zar je u redu napisati ovo Dobojlija, ono muslimani - s oproštenjem, u neku stvar? Je li to u redu?“, pita Ruža Đorđić.

Iako u BiH postoji zakonski okvir za procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje, u koja se ubraja i pisanje uvredljivih grafita, takve pojave većinom prolaze nekažnjeno, o čemu predstavnik dobojske komunalne policije Mitar Milaković kaže:

„Najveći je problem što još nismo uspjeli da otkrijemo neku od grupacija koja je napisala određene sadržaje. Na ovim aktivnostima redovno radimo i mi i pripadnici MUP-a i tužilaštvo obično izdaje nalog za otklanjanje, odnosno premazivanje sadržaja natpisa koji su uvredljivi.“

I dok nadležni tragaju za nepoznatim počiniocima, oni i dalje nesmetano uništavaju fasade.

„Svaku noć to se radi. Ako se nešto prekreči, oni ponovo ispisuju i provociraju neke određene manjine i neke druge grupe", kaže volonterka Radoslava Tatić.

Upkos tome što su autori uvredljivih grafita u Doboju daleko brojniji od aktivista koji ih povremeno prefarbavaju, predstavnica LVS-a Tanja Čakarević ističe da su ovakve akcije odgovor i na takvo stanje:

„Da ne radimo nuišta to bi značilo da nam je svejedno i da ne postoji niko ko bi se borio protiv toga. Dok god postoji organizacija Koalicija tolerantno i pozitivno iz Doboja, to znači da postoje ljudi, pripadnici svih konfesija u ovome gradu, spremni da se bore protiv toga.“

Član Udruženja za pomoć djeci sa posebnim potrebama Izet Halilčević takođe smatra da se ovakvim i sličnim akcijama, u društvu u kojem se i političari služe govorom mržnje, mogu postići određeni rezultati:

„S obzirom da je država takva kakva jeste, mislima da Koalicija može dati dosta rezultata, pogotovo ako se više osoba uključi, više osoba iz javnoga života", navodi Halilčević.

Ovakve akcije u Doboju, međutim, nisu česte i uglavnom su povezane sa finansijskom podrškom međunarodnih organizacija. S druge strane, u cijeloj državi potrebno je mnogo šira akcija od potrošnje nekoliko kanti farbe za premazivanje uvredljivih poruka, jer dobojski zidovi nisu jedina platforma koja se u BiH koristi za širenje netolerancije i netrpeljivosti, o čemu Tanja Čakarević kaže:

„Mi u društvu nemamo razvijen program ni akcioni plan borbe protiv toga. Svi kao pojedinci pokušavaju i osuđuju. Generalni, nacionalni plan i program borbe protiv mržnje, nažalost, ne postoje.“
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG