Dostupni linkovi

Već 23 godine, svaki 10. juli Remziji Avdić iz Ključkog sela Biljani donisi bol i tugu koja ne prestaje. Tog dana 1992. godine srpske vojne i policijske snage u njenom selu Biljani ubile su 260 nenaoružanih nevinih civila medju kojima su bili njen 24 godišnji brat Besim, sestra Besima Džaferagić i njenih dvoje djece te mnogobroijna dalja rodbina, prijatelji i komšije...

„Almir je imao 4 godine, a Almira tek 6 mjeseci. A onda sve ovo ostalo su moje komšije, prijetalji, rodjaci“ kaže u suzama.

Bolna su sjećanja i Besime Dervišević koja je izgubila supruga te ostala sama sa dvoje djece.

„Taj dan je stradalo puno žena, djece, starih, mladih. Godišta im nisu bila bitna... Bitno im je bilo da nose Bošnjačka imena. A ubijale su nas naše komšije niko drugi“ kaže Besima.

Edin Domazet istog dana izgubio je preko 260 rodjaka, jer i majka i otac su mu iz ovog sela.

Biljani, 10. jul 2015.
Biljani, 10. jul 2015.

„Na pravdi Boga su ubijeni nevini ljudi i to od ruke onih koji su nas učili sa kojima smo kumovali i družili se. I danas se pitam kakav to covjek moraš biti, kakva to vojska može biti pa da ubije malu Amilu od 6 mjeseci i Ragiba od 95 godina... I svaka kuća je ovdje nekog izgubila tog dana. Ubijen je i moj otac i još 38 mojih prezimenjaka Domazata. Mi smo taj dan ostali bez sela. A odgovarao samo Marko Samardžija, koji je bio naš nastavnik i učio nas u ovoj školi u kojoj su nas ubijali“.

Tokom 1992.godine u Ključu je ubijeno 612 Bošnjaka i Hrvata, oko 200 je prošlo kroz koncentracione logore, uništeno je šest hiljada stambenih objekata, srušena sve i jedna džamija i općina etnički očišćena od Bošnjaka i Hrvata.Trajna je borba preživjelih kažu prenositi istinu o zočinu kako se ne bi zaboravilo i ponovilo.

„Biljani su naša Srebrenica-ne smijemo dozvoliti da nam se ovo ikad više ponovi.ne smijemo pozivati na mržnju ali moramo pričati mladjim generacijama o tome šta se desilo kako se ne bi ponovilo“, istakao je tokom obilježavanja godišnjice Nermin Zukanović, načelnik općine Ključ.

Ermin Vučkić, glavni imam MIZ Ključ kaže kako je ovo doprinos živih da se šehidi ne zaborave, ali da se organi gonjenja podjete da rade svoj posao i privedu ruki pravde sve oni koji su ubili Biljansku mladost.

Dr Mujo Begić kaže da je ovo prilika da se iz zločina u Ključu nešto nauči.

„Tako da možemo govoriti i o vrlo važnoj činjenici a to je medjupresuda haškog tribulanama u predmetu protiv Slobodana Miloševića kojom je nepobitno utvrdjeno ida se izmedju ostalih mjesta genocid desio i u dolini Sane, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bosanskom novom“.

Obilaskom masovnih grobnica na Crvenoj zemlji i Laništu, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 113 ubijenih osoba i ove godine obilježena je 23. godišnjica zločina u Biljanima.

  • 16x9 Image

    Dženita Duraković

    Novinarstvom se bavi od 1993. godine. Prva novinarska iskustva stekla u Radio Bihaću gdje još uvijek radi kao novinar i urednik informativnog programa. Dopisnik redakcije Radija Slobodna Evropa iz Bihaća i BIRN-a za Unsko-sanski kanton.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG