Dostupni linkovi

Festival koji briše granice među djecom


Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ već deset godina organizira susrete učenika iz osnovnih škola sa prostora jugoistočne Bosne. Edukacije, sportska takmičenja, druženja, festivali na kojima predstavljaju svoje gradove, kulturu, tradiciju i običaje postali su jedina mjesta susreta i upoznavanja mališana iz dva bh entiteta. I po već nepisanom pravilu takva druženja završavaju u suzama, a prijateljstva traju i njeguju se preko društvenih mreža, do narednog susreta.

Udruženje „Pomoć djeci Balkana“ u Goraždu je organiziralo novi Interkulturalni festival, na kojem je oko 170 mališana iz škola u oba bh entiteta predstavilo djeliće svoje kulture, tradicije i narodnih običaja. Na štandovima u Sportskoj dvorani „Mirsad Hurić“ raspjevana djeca pokazala su kako izgleda jedna srpska svadba, ali i muslimansko šerijatsko vjenčanje, kako zvuče pjesme koje su njihov sastavni dio i koliko su ukusni domaći specijaliteti.

„Mi smo danas prikazali oživljavanje starih običaja, kao scenski prikaz svadbe. Upoznali smo nekih novih drugara, bilo nam je zanimljivo. Imali smo malu tremu pred nastup“, kaže Anja Starović, učenica OŠ „Veselin Masleša“ iz Foče.

„Svidjela mi se ovdje prezentacija ostalih učenika i radovi. Bilo mi je veoma lijepo. Svidjela mi se hrana, odlična je dvorana i veoma mi je lijepo. Upoznao sam dosta dobrih prijatelja", dodaje Hamza Hodo, učenik Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića kod Goražda.

Manifestacija koja je prerasla u tradiciju redovno okuplja mališane iz općina Gornjeg Podrinja na ovakvim i sličnim sadržajima, a jedan od najvažnijih rezultata su upoznavanje, druženje i uspostavljanje drugarstava koja traju.

„Druženja naravno da ih zbližavaju. Djeca vole ovakva druženja, vole da prezentuju šta su naučili, da upoznaju nešto drugo, a samim tim i da upoznaju nove drugove iz drugih škola i da nastave to druženje i dalje“, kaže Milena Vuković, profesorica razredne nastave iz Foče.

Interkulturalni festival dio je projekta „Dijalog za budućnost“, koji je započet ljetos, druženjem 120 đaka iz 12 škola iz Foče, Ustikoline, Prače, Goražda, Mokrog, Višegrada i Rudog. Tokom boravka u kampu na Sadbi kod Goražda djeca su učila matematiku, engleski jezik, učestvovala u likovnoj i literarnoj radionici, školi plivanja, posjetili nekropolu stećaka u Presjeci i Goršić polju kod Ustikoline i Goražda, te Višegrad.

„Moji utisci su da je ovo jako human projekat, jer zbližava djecu iz različitih nacija. Stvarno se lijepo provodimo i slažemo. Sve je odlično“, opisuje druženje na obali Drine, Sanel Kobiljar iz Goražda.

„Ima nas dosta u sobi, izmješanih smo škola, tako da se lijepo družimo kao da se znamo već dug period“, dodaje Jovana Vilotić iz Rudog.

„Želim da se zahvalim donatorima i svim onim koji su na bilo koji način doprinijeli da ovako lijepo druženje da rezultat, kako bi u budućnost išli zajedno, jer imamo jednu državu koja se zove BiH i da bi ta djeca osjetila da su isti, da su ravnopravni i da nema razlike nikakve među njima“, utisci su Esada Ajanovića, direktora Osnovne škole „Prača“.

O druženjima na obalama Drine među djecom se priča, a svaki naredni susret privlači sve veću pažnju.

„Vjerujte da sam imala problema prilikom odabira djece, jer je velika zainteresovanost djece bila. Roditelji su dolazili, molili da djeca idu, a vjerovatno su im prethodni koji su bili pričali sve najbolje“, pojašnjava Gordana Milić iz Osnovne škole „Mokro“.

Cilj projekta udruženja „Pomoć djeci Balkana“ je zbližavanje djece, prevazilaženje podjela, mržnje i nepovjerenja, a sve zbog bolje budućnosti mladih. A tamo gdje politika ne miješa prste za prijateljstvo je dovoljno i par dana provedenih zajedno.

„Ova djeca se ne znaju ko je ko, kad su ona na igralištu ne prepoznaje se ko je Srbin, a ko je musliman. Kad bi se našalili kažemo moguće je 12 škola pod jednim krovom, a ne dvije škole pod jednim krovom. Da vam je samo biti na kraju njihovog kampovanja, kad se oni rastaju, koje suze se tu proliju, koji plač se prolije. Razmjena mailova, adresa, telefona, ne znam ti ja čega. Čak dolaze djeca, natjeraju roditelja da dođu u posjetu svom drugu u Goražde ili obrnuto, u Rudo su išli iz Goražda", ističe predsjednik udruženja, Husein Halilović.

Projekat „Dijalog za budućnost“ implementiraju UNICEF, UNDP i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

XS
SM
MD
LG