Dostupni linkovi

Da li će Prijedor podići spomenik ubijenoj djeci?


Prijedor, Dan belih traka
Prijedor, Dan belih traka

U Prijedoru je tokom proteklog rata ubijeno 102 bošnjačke i hrvatske djece od tri mjeseca do 17 godina. Da li će spomenik ovoj djeci biti podignut u tom gradu, znaće se naredne godine, kada će tamošnja Skupština raspravljati o ovoj tački dnevnog reda.

Nakon što su roditelji prijedorske djece, ubijene u proteklom ratu, sakupili 1172 potpisa i predali 25. novembra peticiju gradskim vlastima, stekli su se uslovi da se o podizanju spomenika ubijenoj djeci Prijedora izjasni i gradska skupština.

Marko Pavić
Marko Pavić

Fikret Bačić, otac ubijenog djeteta, potvrdio nam je da su obavljeni razgovori sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem i sa predsjednikom skupštine Seadom Jakupovićem. “Gradonačelnik je rekao da nije nadležan za to, da je to nadležnost skupštine, ali da kao čovjek humanista nema ništa protiv izgradnje spomenika. Gospodin Jakupović je podržao inicijativu i rekao da će to pitanje staviti u skupštinsku procedure”, kazao je Bačić.

Ukoliko skupština grada Prijedora odobri ovu inicijativu, prema riječima Bačića, pristupilo bi se formiranju stručnog timakoji bi radio na izradi projekta sastavljenog od međunarodnih i bosanskohercegovačkih predstavnika.

“U kojem bi bio i jedan roditelj i jedan predstavnik grada Prijedora. Odluke bi se donosile konsenzusom. Nakog toga, išlo bi se na raspisivanje tendera za idejno rješenje i izgradnju spomenika”, objašnjava Bačić.

Želja roditelja je da se podizanjem ovog spomenika poruči da niko nikada ne doživi ono što su oni.

“Na spomeniku bi pisalo ubijenoj djeci od 1992. do 1996. godine, njihova imena kao i starosna dob”, pojašnjava Bačić kako su spomenik zamislili roditelji.

Za gradske vlasti izgleda da je problem što većina od 102 ubijene djece su iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. Drugi problem je što ova djeca nisu ubijena u zloglasnim prijedorskim logorima, nego u akcijama etničkog čišćenja 1992. godine ili ispred svojih kuća. Posmrtni ostaci neke od ove djece do danas nisu ni pronađena.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović kaže da će se lično založiti da zahtjev bude na dnevnom redu gradske Skupštine

“Ja ću biti iskren. Nemam drugog izgleda nego ovaj problem kandidovati za martovsku skupštinu. Lično mislim kao čovjek da ovaj prvi kvartal treba da provedemo u iskrenom razgovoru, prvo nas Bošnjaka, a onda da idemo u razgovor i sa drugim. Kao građanin mislim da su sazreli uslovi da se napravi taj spomenik i u Prijedoru. Pozivam i molim sve odgovorne u državi da donesu što prije zakon koji će regulisati ovu oblast”, rekao je Jakupović .

Goran Zorić, aktivista Centra za mlade “Kvart” Prijedor kaže da je nezahvalno prognozirati kako bi ova inicijativa mogla proći u gradskoj skupštini.

“Međutim, mi ćemo nastaviti da vršimo pritisak na gradske vlasti kako bi se prestalo sa diskriminacijom, jer u Prijedoru ima veliki broj spomenika pripadnicima VRS, a nijednog civilnim žrtvama rata”, ističe Zorić

“Među djecom koja su ubijena u Prijedoru, ima beba od tri mjeseca do 17 godina. To su djeca koja nisu znala ni šta je puška, ni šta je politika”, naglašava Bačić.

Ukoliko skupština grada Prijedora ne dozvoli izgradnju spomenika, roditelji najavljuju pokretanje sudskog postupka

“Roditelji su donijeli odluku i ići ćemo sa tužbom prema sudu, jer smo u tom slučaju diskriminisani”, navodi Fikret Bačić.

S obzirom na moć koju ima gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, od njegove odluke, zavisiće i da li će se skupština pozitivno izjasniti.

XS
SM
MD
LG