Dostupni linkovi

Bosiljka Mladić različito od tužiteljstva o srebreničkoj „operaciji“


Bosiljka Mladić
Bosiljka Mladić

Nakon ljetne pauze ovaj tjedan na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nastavilo se suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Uz dvojicu vještaka, obrana je izvela kao svjedokinju Bosiljku Mladić, suprugu optuženog.

Njezin iskaz se odnosio na alibi, odnosno Mladićev boravak u Beogradu u vrijeme masovnih pogubljenja u Srebrenici, između 14. i 17. srpnja 1995. godine - kada je prema optužnici u spomenutoj Zaštićenoj zoni UN-a počinjen genocid, ubojstvom oko 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Svjedokinja je to nazvala propagandom, ali i izjavila – da osuđuje svaki zločin – pa i kad bi ga učinio njezin suprug.

Obrana generala Mladića dovela je njegovu suprugu kako bi potvrdila tezu – da tijekom boravka u Beogradu optuženi nije imao na raspolaganju sredstva za komunikacije te da nije izdavao naređenja podređenima koji su tada bili u Srebrenici. No u unakrsnom ispitivanju haška tužiteljica Abeer Hasan pročitala je transkript presretnutog razgovora generala Mladića s Glavnim štabom VRS-a, koji ukazuje da je optuženi – nadgledao sve što se događa u vezi Srebrenice, kao i izdavao naređenja u vezi otvaranja vatre na avione NATO saveza.

Znate tko je Vinko Pandurević? A onda Vaš suprug kaže – dobro radite punom parom, maksimalno osiguranje i nemoj čekati nikakvo naređenje – čim se pojavi u zračnom prostoru – ruši“, pročitala je tužiteljica i suočila svjedokinju – kako se radilo o naređenju.

Podsjetimo, spomenuti Pandurević, zapovjednik Zvorničke brigade VRS-a, o kojem se general Mladić raspitivao u presretnutom razgovoru - osuđen je na 13 godina zatvora zbog podržavanja ubojstva ljudi iz Srebrenice.

Vjeruje suprugu

Pri razgovoru o srebreničkim pogubljenjima osjećala se tuga Mladićeve supruge budući da je gotovo jecajući odgovarala na pitanja tužiteljice, no pri tom je i izrazila uvjerenje – kako joj suprug nije odgovoran za nedjela koja mu se stavljaju na teret.

„Ja sam sigurna da on nije moguo počiniti takvo djelo i zato mislim da ne zaslužuje da bude osuđen. A inače – osuđujem svaki zločin pa i kad bi moj suprug to učinio“, odvratila je svjedokinja obrane.

Iako je osudila ratne zločine, Bosiljka Mladić je navela kako misli da je opseg zločina u Srebrenici preuveličan ponavljajući riječi nekih srpskih generala, kao i njihova uvjerenja – da se radi o propagandi. Uz to, opisala je i razgovor sa svojim suprugom te zašto mu je povjerovala – da on nije odgovoran za masovna pogubljenja srebreničkih dječaka i muškaraca.

„Kad sam počela slušati te stvari, koje su po mom mišljenju bile propaganda, jer smo slušali drugačije stvari tijekom rata – i ja sam ga u jednom trenutku pitala: 'Ratko molim te reci mi istinu – jesi li ti izdao neku naredbu u vezi ovih zločina koji su se dogodili u Srebrenici.' On se u tom trenutku uozbiljio i onako oštro me pogledao i rekao – je li ti u mene sumnjaš?“, prepričala je svjedokinja.

Tijekom svjedočenja Bosiljka Mladić je opisala kako se njezin suprug počeo skrivati u Beogradu nakon uhićenja predsjednika Slobodana Miloševića 2001. godine. Nakon njezinog svjedočenja iskaz je dao Mile Došenović koji je kao vještak obrane pokušavao osporiti vjerodostojnost presretnutih razgovora oficira VRS-a tijekom srebreničkih pogubljenja. Suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – nastavit će se idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG