Dostupni linkovi

BiH još uvijek bez zakona o pravima žrtava torture


Ilustracija
Žrtve, osim što nemaju satisfakciju pravičnih presuda za zločince, ne mogu ostvariti ni svoja osnovna prava zagarantovana raznim konvencijama. Oko 200.000 građana Bosne i Hercegovine koji su u proteklom ratu bili izloženi različitim oblicima torture čekaju donošenje zakona o pravima žrtava torture BiH. Kao potpisnica Konvencije UN-a o zaštiti žrtava torture, BiH se obvezala donijeti zakon, ali do danas on nije donesen. Stoga su se u Brčkom sastali predstavnici nekoliko udruženja logoraša kako bi ponovo ukazali na ovaj problem.

Prošlo je 18 godina od svršetka rata. U međuvremenu mnoge žrtve torture su umrle, a vlasti BiH još uvijek ne poduzimaju ništa da se ova populacija zaštiti i ostvari neka od prava koja su joj uskraćena, kaže predsjednik Udruženja logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić.

„BiH za ovih 18 godina nije mogla da prepozna da bi mogla na određen način da riješi prava logoraša. Mi godinu 2013. smatramo za biti ili ne biti za sve logoraše u BiH i tražimo i zahtijevamo da se zakon o pravima žrtava torture u 2013. donese. RS i ne pomišlja da suvoji ovaj zakon o pravima žrtava torture, a mogu vam reći da ni stanje u Federaciji BiH nije baš na zadovoljavajućem nivou", smatra Redžić.

Predsjednik Udruženja logoraša Tuzlanskog kantona Jasmin Mešković ističe da je ključ rješenja problema svih bh. logoraša u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i resornom ministru Damiru Ljubiću.

„Cijelo ovo vrijeme gospodin Ljubić nije se udostojio ni da primi delegaciju mreže, da razgovaramo zakonu. Želim da kažem da smo mi uradili prijedlog zakona, dostavili ga Ministarstvu i svaki put kad uspostavimo kontakt sa Ministarstvom uvijek su neka nova pravila, uvijek su neki novi zahtjevi. Zadnji put kad smo imali s njima sastanak traže da im napišemo izvještaj u kakvom stanju logoraši žive. Pa zar je to potrebno poslije 18 godina dostavljati ministarstvu koje se zove Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice?“, pita Mešković.

Mešković ističe da žrtve torture zakonskim rješenjem žele regulirati svoja ključna statusna pitanja:

„Želimo da se definiše besplatna zdravstvena zaštita za sva lica koja nemaju na bilo koji drugi način riješenu zdravstvenu zaštitu, besplatna pravna pomoć, utvrđivanje invalidnosti u minimalnom iznosu od 20 posto, sve ostale procente lica bi dokazivala pred nadležnim ljekarskim komisijama, formiranje fonda za reparaciju i obeštećenje, odnosno naknada po danu provedenom u logoru. I posebno, što je vrlo bitna stvar i što ne iziskuje nikakav trošak ni države niti entiteta, jeste obilježavanja mjesta stradanja. To je bolna tačka i bolna stvar svih logoraša - da mogu otići na mjesta stradanja, obilježiti ga bez ikakvih problema.“

Predsjednik Udruženja logoraša Višegrad Dragiša Andrić također ističe da glavna opstrukcija donošenju zakona dolazi upravo od političkog vrha.

„Lično sam uečstvovao dva puta u donošenju zakona o logorašima - dođe u skupštinsku proceduru i tu bude zaustavljen. Lično sam kao član UO Saveza logoraša RS, u dva navrata u prošloj godini, imao sastanak u vezi sa pitanjima dorade zakona o civilnim žrtvama rata, donošenja zakona o logorašima, i regulisanja pitanja žena žrtava seksualnog nasilja. Šta se više čeka da se donese takav zakon? Čeka se samo to da mi biološki nestanemo - jer biološki sat neumitno kuca, nas je svakim danom sve manje. Jedino se to čeka. Donijeće oni taj zakon, ali neće ga imati kome impelmentirati, neće ih koštati ništa", tvrdi Andrić.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Srednjebosanskog kantona Anđelko Kvesić kaže da je ova godina ključna za donošenje zakona o žrtvama torture u BiH:

„Spremni smo izaći na ulice. Možda ćemo šetnjom preko zebri onemogućiti normalan život u svim većim gradovima gdje se nalaze ova udruženja? Znamo, možemo, hoćemo, želimo i uspjećemo - rekao sam jedanput citirajući jednog vojnog zapovjednika kad je kazao:’Prozor mora pasti’, a ja kažem: ’Zakon mora proći!’“

***********************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997. godine.

XS
SM
MD
LG