Dostupni linkovi

Srđanu Aleksiću spomen-ploča za hrabrost u Pančevu


Srđan Aleksić, arhivska fotografija
Srđan Aleksić, arhivska fotografija
U Pančevu je otkrivena spomen-ploča i prolaz posvećen Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je ubijen u rodnom gradu 1993. godine jer je štitio sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

Inicijativu da prolaz pored gradske uprave u Pančevu ponese ime mladog i humanog Trebinjca pokrenula je nevladina organizacija Građanska akcija Pančevo. Na tabli piše “Heroj je onaj koji daje život za najviši smisao života”.

Ljiljana Spasić iz tog udruženja kaže za RSE da je to "prolaz ka budućnosti".

"Sa porukom ne samo mladim ljudima već i onim starijim da plemenitost, humanost i etika, dakle sve nam to nedostaje. Srđan predstavlja svete ljude i on jeste zapravo heroj ne našeg dob, već heroj 20 veka”, kaže ona.
Spomen-ploča Srđan Aleksiću, na otkrivanju njegovog oca Radeta Aleksić, Pančevo, 08. novembar 2010.

Srđanov otac Rade nije krio tugu ali i ponos.

„Srđo moj sine, evo nas danas u Pančevu gde se sa jednim ljepim osjećajem sjećamo i onoga što si ti učinio. I kad ljudi prođu ovaj prolaz, kad izađu iz njega na prvog na koga naiđu osjećaju kao prijatelja, kao čovjeka. Od danas ste vi moj grad. Od danas je Srđan sa vama, nadam se na korist svih nas. Hvala vam”, rekao je emotivno potrešen Srđanov otac.

Pedesetak prijatelja, Srdjanovi roditelji, aktivisti nekoliko nevladinih organizacija iz regiona poslali su poruku koju amabasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut smatra jako važnom:

„ Sve nas je dirnuo ovaj momenat i dolazak oca pokojnog Srđana. Ono što je najbitnije da je sačuvan i istrgnut iz zaborava taj događaj i da će svima nama biti nauk da se ubuduće ne dese ovakvi slučajevi i da idemo u bolju budućnost”
, kaže ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut.

Spomen – ploča i prolaz koji će nositi ime Srdjana Aleksića otkriven je u sklopu proslave Dana grada.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović kaže da je jako ponosna.

„Ponosna sam što se u samomom centru grada u ulici pored gradske kuće nalazi prolaz Srđana Aleksića”, kaže ona.

Pančevce smo pitali šta za njih znači ovaj gest.



Trebinjca Srđana Aleksića su 21. januara 1993. godine prebila na smrt četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, jer je pokušao da od njih odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.
XS
SM
MD
LG