Dostupni linkovi

Pljačka novi povod za svađu vlasti i opozicije u RS


Skupština RS

Nakon što su u Republici Srpskoj uhapšeni pripadnici specijalne policije zbog sumnji da su učestvovali prošle godine u oružanoj pljački 300.000 evra, umjesto traženja uzroka i odgovornosti na pomolu je novi sukob pozicije i opozicije u ovom bh. entitetu. I dok vlast odgovorne za stanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova traži u opoziciji, ova najavljuje novu krizu u entitetskom Parlamentu.

Vijest da je 13. januara uhapšena grupa koja je izvršila filmsku pljačku blindiranog vozila iz koga je ukradeno 300.000 evra u septembru prošle godine na autoputu Banjaluka-Gradiška obišla je region.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, potvrdio kako je pljačka razotkrivena do najsitnijeg detalja, te da je uhapšeno sedam osoba, od kojih su pet pripadnici Specijalne policije RS, opozicija u Republici Srpskoj zatražila je detaljnu istragu pa i ostavke odgovornih.

Prije toga šef za istrage u Specijalnom tužilaštvu RS-a, Darko Ilić, potvrdio je da se ispituje mogućnost da su neke od uhapšenih osoba umiješane u još neka krivična djela.

"Ne možemo isključiti da su članovi ove grupe izvršili još neke krivična dijela, ali u ovom momentu fokus je bio na ovo krivično dijelo", kazao je Ilić.

Milanko Mihajlica
Milanko Mihajlica

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS, čiju većinu čine poslanici iz aktuelne vlasti, u ponedeljak je dao punu podršku radu entitetskog MUP-a, ali i najavio da će zatražiti smjenu predsjednika ovog odbora Milanka Mihajlice, koji je član opozicionog Saveza za promjene.

Zamjenik predsjednika odbora za bezbjednost, Zoran Adžić, inače poslanik SNSD, zahtjev za ostavku obrazložio je štetom Odboru i institucijama RS koju je svojim javnim istupima nanio Mihajlica.

"S obzirom na funkciju koju obavlja treba je u javnosti dati punu podršku MUP-u RS što nije uradio zbog svojih ličnih politikantskih stavova", objasnio je Adžić.

Ako neko ko je upozoravao i skretao pažnju javnosti na slabosti u Ministarstvu unutrašnih poslova treba da bude smijenjen zbog toga to samo govori u kakvoj se mi dubokoj krizi političkoj i moralnoj nalazimo kao društvo, kazao je Milanko Mihajlica, koji je i lider Srpske radikalne stranke.

"Nepobitna je činjenica da se u posljednjih godinu dana dešavalo da u MUP-u imamo pripadnike koji su optuženi ili nepravosnažno osuđeni za krivična dijela oružana pljačka, rasturanje droga."

"Međutim, nepobitna činjenica je da se u posljednjih godinu dana dešavalo da u MUP-u imamo pripadnike koji su optuženi ili nepravosnažno osuđeni za krivična dijela oružana pljačka, rasturanje droga itd. Svakome normalnom u RS trebalo bi da bude jasno, i to prije svega onima na vlasti, da je situacija zabrinjavajuća i da se mora izvršiti temeljita reforma u organizacionom, materijalnom i svakom drugom smislu", kazao je Mihajlica.

Nakon još jednog skandala u MUP-u RS u javnosti su otvorena i brojna druga pitanja i aktuelna vlast predvođena SNSD-om zbog toga ne želi da se održi posebna sjednica NS na kojoj bi se o svemu ovome razgovaralo, smatra Dragan Galić, poslanik Partije demokratskog progresa.

"A odnose se na to: Da li su ovi pripadnici specijalne policije i drugi učestvovali u drugim kriminalnim radnjama? Da li su vršili obezbjeđenje ličnosti od posebnog značaja? Da li su bili na krovovima zgrada u Banjaluci sa snajperima u vrijeme protesta građana i sindikata zbog Zakona o radu i Zakona o policiji 29. decembra prošle godine. To nisu htjeli da prihvate članovi odbora iz skupštinske većine", smatra Galić.

Ovim je još jednom aktuelna vlast u Republici Srpskoj potvrdila da ne podnosi bilo kakve kritike, kazao je Član predsjedništva Saveza za promijene i lider NDP-a Dragan Čavić.

"To je potpuno nevjerovatna situacija po kojoj ispada da niko ne treba da snosi odgovornost osim predsjednika odbora za bezbjednost koji je iz opozicije a koji nema nikakvih operativnih nadležnosti nad radom policije", naglasio je Čavić.

Ukoliko dođe do smjene Mihajlice mogla bi nastupiti još jedna skupštinska kriza jer će opozicija napustiti sve odbore, najavio je lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

"Pa neka rade sami. To moraju da znaju. U suštini, oni indukuju krizu u Parlamentu", smatra Čavić.

Dragan Bursać
Dragan Bursać

Profesor filozofije, Dragan Bursać, kolumnista i novinar portala BUKA, mišljenja je da i posljednja dešavanja samo potvrđuju da sistem ne funkcioniše kako treba i da je sve postalo teatar apsurda.

"Sistem ne da ne funkcioniše kako treba, već šizofreno funkcioniše. Kakvu sigurnost onda može očekivati običan čovjek kada ministar policije sam nije siguran ko su ljudi koji su pod njegovom ingerencijom i koliko u policiji postoji krila. Najviše što zabrinjava jeste taj operativni dio za što je policija nadležna, a to je bezbjednost građana", objašnjava Bursać.

Prema mišljenju Bursaća ove političke igre su samo uvertira u lokalne izbore koji bi se trebali održati u oktobru 2016. godine.

"Iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu, možemo očekivati nove teme i afere, ali smatram da se tu ništa bombastično neće desiti što bi moglo pomoći boljitku društva. Biću prijatno iznenađen ako se nešto tako desi. Čisto sumnjam u to, jer sve su ovo samo retoričke zavrzlame i bombe da bi se privukla pažnja javnosti. I ako bude smijenjen Mihajlica, ili ako ostane, ne vidim da će se bilo šta desiti na bolje ili na gore", zaključuje Dragan Bursać.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG