Dostupni linkovi

Snimke Sjevernog toka podvodnim dronom, nedostaje 50 metara plinovoda


Mjehurići plina iz plinovoda Sjeverni tok 2 izlaze na površinu Baltičkog mora, u blizini Bornholma, Danska, 27. rujna 2022.
Mjehurići plina iz plinovoda Sjeverni tok 2 izlaze na površinu Baltičkog mora, u blizini Bornholma, Danska, 27. rujna 2022.

Najmanje 50 metara plinovoda nedostaje ispod Baltičkog mora, izvijestio je švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve snimke oštećenja nastalog u rujnu, prenosi Reuters.

Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju na to da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video zabilježen malenim daljinski podvodnim vozilom ili podvodnim dronom, koji je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoreni cjevovod na dnu Baltičkog mora.

Dijelovi tog cjevovoda imaju ravne, oštre rubove, a drugi su deformirani, na osnovu snimke nastale na dubini od oko 80 metara.

Video je snimljen 17. listopada, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1.

Švedske službe sigurnosti rekle su u listopadu da su izuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage.

Nije poznato jesu li svojim dolaskom švedski istražitelji mogli izmijeniti situaciju na mjestu eksplozije.

Švedska mornarica i sigurnosna policija odbile su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.

Kopenhaška policija, koja istražuje puknuća na dva plinovoda, navela je 18. listopada kako se čini da su rupe uočene na danskoj strani morske granice u Baltičkome moru izazvane "snažnim eksplozijama".

Incident o curenju plina dogodio se u trenutku visokih napetosti između Europske unije i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Moskva odbacuje optužbe da je odgovorna za oštećenje plinovoda i traži da bude uključena u istragu.

XS
SM
MD
LG