Dostupni linkovi

Slovačka kompanija platila ruski plin u eurima, otvara račun u rubljama


Slovački državni uvoznik plina SPP platio je račun za ruski prirodni plin u eurima, a također su otvorili račun u rubljama kod Gazprombanke, saopšeno je iz ove kompanije.

Ovim su, zapravo, piše Reuters, prihvatili formu plaćanja koju traži Moskva.

Izvršni odbor Evropske unije rekao je ranije državama članicama da mogu nastaviti kupovati ruski plin bez kršenja sankcija nametnutih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Plaćanje ruskog plina postalo je problem otkako je Moskva uputila zahtjev da strani kupci počnu plaćati u rubljama, a Rusija je prekinula isporuke Poljskoj i Bugarskoj jer je to odbila učiniti. Rusija bi u subotu trebala prekinuti isporuku plina i Finskoj.

"Platili smo u eurima svoju obvezu prema Gazpromu", rekao je Richard Prokypčak, izvršni direktor SPP u intervjuu za slovačku javnu televiziju RTVS. Rečeno je da je isplata izvršena 17. maja, a da je rok bio tri dana kasnije.

"U eurima je i zato što je sam račun Gazprom ispostavio u eurima. Nakon toga je novac poslan na račun Gazproma i imam potvrdu da je uplata primljena", rekao je Prokypčak.

"U toku je monetarna konverzija koja će se zaključiti predajom rublja Gazpromu, a nakon toga se nastavlja isporuka prirodnog plina", dodao je.

Iako je Evropska komisija savjetovala kompanije da ne otvaraju bankovne račune u rubljama u Gazprombanci, kako je to zatraženo iz Kremlja, u svojim zvaničnim pisanim smjernicama nije izričito rečeno da bi to prekršilo sankcije.

Slovački ministar gospodarstva Richard Sulik naredio je isplatu na temelju stava Komisije, saopštilo je ministarstvo.

"Nije bilo kršenja nijednog ugovora, nije bilo priloženih amandmana", navodi se.

Prokypčak je rekao da je konverzija u rublje bila izvan kontrole SPP-a.

"Za nas je zaista važan trenutak ispunjavanja naše obveze isplata u eurima", rekao je Prokypčak.

Glasnogovornik SPP-a rekao je Reutersu da je kompanija platila u eurima, ali je uplata pretvorena na račun u rubljama prije nego što je poslana prema Gazpromu.

"(Račun u rubljama) je potreban jer Gazprom neće prihvatiti plaćanje u eurima, pa se s jednog (računa) na drugi naši euri moraju pretvoriti u rublje", rekao je Ondrej Sebesta.

"Mi kažemo da smo platili u eurima, a Rusi će reći da smo platili u rubljama", rekao je.

Upitan koristi li SPP shemu plaćanja koju zahtijeva Rusija, rekao je: "Da, isto kao i svi ostali."

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak izjavio je u četvrtak da je polovica klijenata Gazproma otvorila račune u Gazprombanku.

SPP je glavni slovački uvoznik plina koji je prošle godine isporučio plin za oko 60 posto domaćeg tržišta. Veliku većinu isporuke plinom preuzima iz Rusije.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG