Dostupni linkovi

Plenković: Optužnice u Srbiji korak natrag u odnosima


Egzodus srpskih izbeglica tokom hrvatske operacije "Oluja" 1995.
Egzodus srpskih izbeglica tokom hrvatske operacije "Oluja" 1995.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se na margini godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj kratko 25. svibnja susreo i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kojem je iskazao nezadovoljstvo dizanjem optužnica u Srbiji protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za navodno raketiranje izbjegličke kolone srpskih civila u BiH koji su bježali pred Hrvatskom vojskom i policajcima u akciji "Oluja" ljeta 1995. godine.

"Iskazao sam mu nezadovoljstvo s informacijom koju je on potvrdio - da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Kao što radimo već godinama, ukazali smo je zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritorij drugih država nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku signal u koraku natrag u našim odnosima," kazao je hrvatski premijer.

Istaknuo je da se to sve događa u svjetlu hrvatskih napora za normalizacijom odnosa, za unapređenje gospodarske suradnje, i za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gdje su – kaže - vidljivi neki iskoraci. Također je rekao da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

"Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istina, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, je neprihvatljiv”" kazao je Plenković.

XS
SM
MD
LG