Dostupni linkovi

Za Hrvatsku optužnica Srbije protiv pilota ne postoji, poručio Plenković


Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković
Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da za tamošnje vlasti ne postoji optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za ratne zločine u akciji "Oluja" i da taj stav neće mijenjati.

"Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih djela na teritorijima drugih država, koja se pripisuju državljanima drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir", rekao je Plenković na Bledu 29. avgusta.

O eventualnoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bivšem ustaškom logoru Jasenovac Plenković je rekao: "O tom potom", navodi Hina.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković prethodno je prošle sedmice takođe ocijenio da je optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tokom Oluje, avgusta 1995, "politički montirana" i poručio da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije "Oluja".

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (pre Bosanski Novi).

XS
SM
MD
LG