Dostupni linkovi

Plenković odbacio Milanovićeve kritike zbog Hrvata u BiH


Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je u Briselu kritike predsednika Zorana Milanovića koji je ocenio da je Vlada učinila propust usvajanjem zaključaka Saveta EU o proširenju, jer se, kako ističe, u njima ne pominje konstitutivnost Hrvata u BiH.

"Zaključci Saveta EU-a u delu koji se odnosi na BiH u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumelo potrebno je imati određeno predznanje", rekao je Planković u Briselu.

On je ocenio da "čim se spomene Dejtonski sporazum to podrazumeva konstitutivne narode, čim se spomenu presude ustavnog suda, tu imate presudu u slučaju Ljubić, koja se odnosi na legitimno predstavljanje".

"Sve što je bitno je tu i samo treba imati određeno predznanje i znati kako derivirati i dešifrirati te zaključke, što stoji iza tih rečenica i na šta se misli", ocenio je Plenković.

Milanović je juče u pismu Plenkoviću izrazio protivljenje i nezadovoljstvo time što je vlada dala saglasnost na Zaključke Saveta EU o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, jer se njima ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Njegov kabinet je u četvrtak objavio celo pismo u kojem kritikuje vladu.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ranije u četvrtku je ocenio da je Milanovićev istup udar na vladu i da je štetan za hrvatske nacionalne interese.

XS
SM
MD
LG