Dostupni linkovi

Plenković nazvao Milanovićevo ponašanje 'puzajući državni udar'


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (lijevo) i premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije juli 2020. 
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (lijevo) i premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije juli 2020. 

Predsjednik Hrvatske Zorana Milanovića nije dopustio ministru odbrane Mariju Banožiću obraćanje na zakletvi vojnika u kasarni u Požegi 29. oktobra.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je takvo ponašanje nazvao "puzajući državni udar", jer je Milanović koji je kao predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, na polaganju zakletve nove generacije regruta – preko načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja - zabranio da na ceremoniji govori i ministar odbrane Mario Banožić.

Banožić je rekao da se to dogodilo prvi put u povijesti te zatražio ostavku admirala Hranja.

Tenzije između premijera Andreja Plenkovića i Vlade sa jedne strane, i predsjednika Milanovića i njegovih suradnika s druge strane traju od početka Milanovićevog mandata 2020. godine.

Najnovije dizanje tenzija dogodilo se nakon što je ministar obrane umirovio brigadira Elvisa Burčula, koji je zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske, postrojbe koja osigurava Ured Predsjednika i daje vojnike za ceremonije dočeka stranih državnika i slično. Milanović je tražio da mu se imenovanje produlji za još dva i po mjeseca, koliko Burčulu manjka do mirovine, ali mu je iz Ministarstva obrane odgovoreno da je moguće produljenje na godinu dana, ali ne i na dva i po mjeseca.

Plenković je prozvao Milanovića da je kršio zakon i kod postupka izbora novog predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske, na koju funkciju je nedavno izabran upravo Milanovićev kandidat Radovan Dobronić, i da već godinu dana blokira imenovanje novih hrvatskih veleposlanika .

"Milanović predlaže propale SDP-ove župane za veleposlanike koji s veleposlanstvima i diplomacijom nemaju ništa. Ljubazno molim da svi pogledamo činjenicama u oči. Da li je HDZ blokirao Dobronića, nije, naprotiv, glasali smo za njega. Dakle, nismo isključili, za dogovor smo, a u konačnici admiral Hranj je imenovan obostrano. Lista ambasadora bila mu je dana prije godinu dana. On je taj koji blokira imenovanje veleposlanika", kazao je Plenković novinarima.

Ustavni položaj predsjednika Republike je u Hrvatskoj razmjerno slab, a supotpis kod imenovanja veleposlanika je jedna od nekoliko njegovh važnijih ovlasti.

XS
SM
MD
LG