Dostupni linkovi

Biljani Plavšić oduzeta akademska prava


Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Sjedište Rektorata Univerziteta u Sarajevu
Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo je sva akademska prava haškoj osuđenici Biljani Plavšić, bivšem redovnom profesoru ovog univerziteta.

Iz Senata su naveli kako je Biljana Plavšić, zlodjelima koja je učinila, za koja je osuđena i koja je priznala, „prekršila sve etičke, pedagoške, moralne i ukupne akademske norme, kao i norme humanog ponašanja i djelovanja".

„Predvodeći akcije zločina protiv čovječnosti, koje su rezultirale ubistvima i progonima stotina hiljada nedužnih građana Bosne i Hercegovine, ratni zločinac Biljana Plavšić je pokušala uništiti najviše civilizacijske vrijednosti življenja i akademske vrijednosti na prostorima Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta“, kaže se u saopštenju.

Senat Univerziteta u Sarajevu navodi da je ovim činjenjem Biljana Plavšić ukaljala ugled univerzitetskog profesora i dužnosti koja joj je bila povjerena, te nanijela neprocjenjivu štetu Univerzitetu u Sarajevu.

"Iz ovih razloga i zbog odgovornosti koju Univerzitet u Sarajevu ima u našoj društvenoj zajednici, Biljani Plavšić, haškoj osuđenici za ratne zločine, uskraćuju se sva stečena akademska prava na Univerzitetu u Sarajevu", ističe se u saopćenju.

Senat je iskazao žaljenje zbog puštanja Biljane Plavšić na slobodu i protest zbog ponašanja Karla Bildta, koji je zloupotrijebio svoje funkcije i dao direktan doprinos kako blagoj kazni, tako i prijevremenom puštanju na slobodu ratnog zločinca Biljane Plavšić.
XS
SM
MD
LG